22.5 C
Amsterdam

VK: Labourregering wil islamofobie vorm van racisme noemen

Lees meer

De nieuwe Britse Labourregering van premier Keith Starmer wil islamofobie definiëren als een vorm van racisme. Moslims moeten dezelfde wettelijke bescherming krijgen als Joden, die door de wet beschermd worden tegen antisemitisme.

De islamofobie-definitie van de regering is de definitie die de linkse Labourpartij in 2019 heeft aangenomen. Hierin wordt islamfobie omschreven als een fenomeen dat is ‘geworteld in racisme’.

Conservatieve Britten vrezen echter dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt, als deze definitie van islamofobie in wet wordt vastgelegd. Als je islamofobie definieert als racisme dan veroordeel je alle kritiek op de islam als racisme, terwijl er ook legitieme kririek op de islam is, aldus critici.

‘Als je shariawetgeving of halalvoedsel bekritiseert, oproept tot een verbod op boerka’s, een verband legt tussen de islam en grooming-bendes of antisemitisme, of erop wijst dat Mohammed volgens islamitische teksten een vrouw had die negen jaar oud was, zullen mensen je islamofoob noemen’, waarschuwt Christian Concern. De christelijke lobbyorganisatie spreekt over een blasfemiewet. Hiermee verwijst ze naar de strenge blasfemiewetgeving in Pakistan, waar op het beledigen van de profeet Mohammed de doodstraf staat.

Ook the Times of Israel is verontrust over de plannen van Labour. ‘Zou het bespreken van politiek islam of het onderzoeken van extremistische ideologieën, zoals die geassocieerd worden met groepen als de Moslimbroederschap of ISIS, kunnen worden opgevat als islamofobie?’, vraagt advocaat Vepi Pezzulli zich af in een opinieartikel voor de rechtse Israëlische krant.

Toch lijkt het moment om islamofobie eindelijk eens hard aan te pakken nu te zijn aangebroken. Het Verenigd Koninkrijk wordt alweer drie weken geconfronteerd met islamofobe, racistische rellen. Deze extreemrechtse rellen begonnen na een fatale steekpartij in het Engelse Southport op 29 juli. Bij dat incident kwamen drie meisjes om het leven tijdens een dansles, terwijl ook twee volwassenen gewond raakten. Op sociale media circuleerden vervolgens foutieve berichten over de afkomst van de verdachte. Het gaat in werkelijkheid om een christen die in het Verenigd Koninkrijk geboren is, maar islamofobe activisten verspreidden het nepnieuws dat het om een islamitische immigrant zou gaan.

- Advertentie -