2.2 C
Amsterdam

VK: regering dumpt ‘anti-islamofobie-imam’ na kritiek op ‘blasfemische’ film

Lees meer

De Britse regering heeft imam Qari Asim ontslagen als adviseur over moslimdiscriminatie. Asim steunde boze moslims die – met succes – wilden dat de ‘blasfemische’ film The Lady of Heaven uit de bioscoop zou worden gehaald.

The Lady of Heaven vertelt het verhaal van Fatima, de dochter van de profeet Mohammed. De film is omstreden omdat Mohammed wordt vertoond – wat volgens soennitische moslims een belediging is – en vanwege de wijze waarop enkele belangrijke figuren uit de vroege islam worden geportretteerd.

Meer dan 120.000 mensen ondertekenden een petitie dat de film niet meer vertoond mocht worden. Ook demonstreerden boze moslims voor de bioscopen. In reactie besloot bioscoopketen Cineworld de film uit veiligheidsredenen niet meer te vertonen. Imam Asim was daar blij mee.

‘Iedereen is het erover eens dat de film denigrerend is en sektarische en racistische verhalen gebruikt’, schreef hij vorige week in een Facebookbericht waarin hij fulmineerde tegen de film.

De Britse regering is niet over te spreken over Asims ‘steun voor een campagne om de vrije meningsuiting te beperken’ die bovendien de tegenstellingen onder moslims verscherpt heeft, aldus de regering in de ontslagbrief.

Ook zegt de regering ‘teleurgesteld’ te zijn over het feit dat Asim de sektarische spreekkoren en de anti-sjiitische-haat bij de protesten tegen de film niet had veroordeeld.

- Advertentie -