15.4 C
Amsterdam

VN-chef Antonio Guterres haalt fel uit naar Israël

Lees meer

VN-chef Antonio Guterres heeft in een toespraak in de Veiligheidsraad fel uitgehaald naar Israël. ‘Niets kan de collectieve bestraffing van het Palestijnse volk rechtvaardigen’, zegt de VN-baas. Zo meldt NRC.

De uitspraken van Guterres komen op het moment dat de oorlog onverminderd doorgaat. Er zijn al meer dan 25.000 doden gevallen aan Palestijnse kant. Deze week werd ook het Israëlische leger zwaar getroffen. Op één dag vielen er 24 Israëlische doden toen een gebouw instortte, na beschietingen van Hamas.

Guterres noemt de humanitaire situatie in Gaza ‘weerzinwekkend’ en roept nogmaals op tot een ‘onmiddellijk staakt-het-vuren’. Volgens Guterres zijn Palestijnen niet alleen het slachtoffer van ‘niet-aflatende bombardementen’, maar ook van de mogelijke uitbraak van besmettelijke ziektes zoals cholera en dysenterie. De Israëlische afwijzing van de tweestatenoplossing noemt hij ‘onacceptabel’.

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan reageerde meteen op de woorden van de VN-chef. Het voortbestaan van ‘het kankergezwel Hamas’ is onbespreekbaar. ‘Wat denken jullie dat er gebeurt als er een staakt-het-vuren is’, zei Erdan retorisch. ‘Dat zal ik jullie vertellen: Hamas zal aan de macht blijven, zich hergroeperen en herbewapenen en binnenkort krijgen Israëliërs weer te maken met een nieuwe Holocaust-poging.’ Daarmee verwijzend naar de terreuraanvallen van Hamas in Israël van 7 oktober.

- Advertentie -