16.1 C
Amsterdam

VN: 8 miljoen Jemenieten dreigen in maart humanitaire hulp te verliezen

Lees meer

In het door oorlog en honger geteisterde Jemen dreigen acht miljoen mensen in maart alle humanitaire VN-hulp te verliezen, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De speciale VN-gezant Hans Grundberg en VN-chef humanitaire zaken Martin Griffiths rapporteerden bij de Veiligheidsraad dat bijna twee derde van de VN-hulpprogramma’s al zijn gesloten of afgeschaald. Jemen kreeg vorig jaar slechts 2,27 miljard dollar van de benodigde 3,85 miljard binnen. Voor 2022 is er nog geen plan.

Dit, terwijl het geweld juist is geëscaleerd. Grundberg en Griffiths roepen de internationale gemeenschap op om de benodigde fondsen zo snel mogelijk over te maken.

In Jemen woedt nu al acht jaar een bloedige burgeroorlog, nadat sjiitische Houthi-rebellen de Jemenitische hoofdstad Sanaa veroverden. Hierop besloot Saoedi-Arabië tot een militaire interventie om de Jemenitische regering te steunen.

Inmiddels zijn tienduizenden mensen omgekomen en miljoenen ontheemd door wat de VN de ergste humanitaire crisis ter wereld noemt. Ongeveer 80 procent van de dertig miljoen burgers in Jemen is afhankelijk van hulp.

De laatste drie maanden laaide het geweld weer op met het grootste aantal burgerslachtoffers van de afgelopen drie jaar. In januari alleen al zijn meer dan 650 burgers omgekomen bij luchtaanvallen, mortierbombardementen en andersoortig geweld.

- Advertentie -