14.5 C
Amsterdam

VN slaat alarm: te weinig geld opgehaald voor honger lijdend Jemen

Lees meer

De Verenigde Naties zijn teleurgesteld over het opgehaalde geld (1,3 miljard dollar) om een humanitaire ramp in het door oorlog verscheurde Jemen te voorkomen. Er is ruim vier miljard dollar nodig, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De VN hield een fundraising in Genève. Er kwamen echter niet genoeg donoren  over de brug.

De VN beschouwt Jemen als de grootste humanitaire ramp op dit moment. Secreratis-Generaal Antonio Guterres vindt dat de ramp in Jemen niet ondergesneeuwd mag blijven vanwege de oorlog in Oekraïne.

Jemen is volledig afhankelijk van voedselimporten. Een derde van de graanvoorraad bestaat uit graanimporten van Oekraïne, die nu weg dreigt te vallen.

Vorige maand wees de VN al op de desastreuze gevolgen van het stoppen of afschalen van noodhulp voor Jemen, terwijl die oorlog weer escaleert. De VN beraadt zich nu op de organisatie van een tweede Jemen-conferentie om het geld toch op te halen.

Van de ruim 31 miljoen Jemenieten zijn 23,4 miljoen afhankelijk van humanitaire hulp, van wie 12,9 miljoen ‘acute noodhulp’ nodig heeft, aldus de VN.

In Jemen woedt sinds 2014 een vernietigende oorlog waarbij de sjiitisch Houthi-rebellen, gesteund door Iran, tegenover de internationaal erkende regering staan. Deze regering wordt op haar beurt door gesteund door een coalitie die wordt geleid door Saudi-Arabie. Volgens een schatting uit 2021 zijn al meer 230.000 mensen omgekomen en miljoenen Jemenieten ontheemd geraakt.

- Advertentie -