22.9 C
Amsterdam

Voetballer Benzema sleept extreemrechtse politicus voor rechter

Lees meer

De Franse voetballer Karim Benzema (Real Madrid) onderneemt juridische stappen tegen een belangrijke medewerker van Reconquête. Dat is de uiterst rechtse partij van de Franse publicist Éric Zemmour, die vorige maand een vergeefse gooi deed naar het presidentschap.

Eergisteren evenaarde Benzema een record van Christiano Ronaldo: de 34-jarige voetballer scoorde zijn vijftiende doelpunt in dit Champions League-seizoen, het tiende doelpunt in de knock-outfase van dit seizoen. In de eerste helft van de verlenging schoot Benzema een door hem afgedwongen strafschop in het doel tegen Manchester City, waarmee Real Madrid nu in de finale staat.

Maar in Frankrijk, waar Benzema geboren en getogen is, gaat het niet alleen over zijn winnende doelpunt. De profvoetballer klaagt Damien Rieu, prominent partijmedewerker van Reconquête, aan wegens smaad vanwege twee tweets uit 2020.

In de eerste tweet schreef Rieu: ‘Het is interessant om te ontdekken dat Benzema een bezoek brengt aan de imam Nourdine Mamoune, die zojuist is onderzocht (in verband met de aanslag op leraar Samuel Paty, red.).’ Bij de tweet plaatste Rieu een foto met Benzema, een praktiserend moslim, en imam Mamoune, die echter nooit werd beschuldigd van enige betrokkenheid bij de moord op Paty.

Daarna viel Rieu de profvoetballer opnieuw aan. Op een foto die Rieu op Twitter plaatste, is te zien dat Benzema zijn wijsvinger in de lucht steekt, een gebaar dat in de islam wordt beschouwd als een uiting van geloof. Naast deze foto plaatste Rieu beelden van enkele terroristen, die ook hun wijsvinger omhoog staken. ‘ Ik denk dat Benzema ons een bericht wil sturen’, aldus Rieu.

Volgens Benzema’s advocaat wil Rieu haat aanwakkeren tegen de spits. ‘Moeten we wachten op een nieuwe tragedie voordat we reageren?’, vraagt de advocaat zich af.

Op 23 mei moet Rieu voorkomen voor een rechtszitting in Lyon. Benzema ‘wil me het zwijgen opleggen’, zegt Rieu tegen de Franse krant le Parisien.

Rieu was eerder medeoprichter en woordvoerder van Génération identitaire , een extreemrechtse jeugdbeweging die vorig jaar is verboden.

- Advertentie -