17.1 C
Amsterdam

Voetballer in Turkije vervolgd vanwege steun aan Israël

Lees meer

De Israëlische voetballer Sagiv Yehezkel heeft zich de woede van vele Turken op de hals gehaald. Niet door een goal te maken voor Antalyaspor, de Turkse club waar hij voor speelt, maar door zijn steun te betuigen aan de Israëlische gegijzelden die al honderd dagen gevangen worden gehouden door Hamas.

Yehezkel is bij Antalyaspor uit de selectie gezet en moest na de wedstrijd op het politiebureau verschijnen. Inmiddels is de Israëliër vrijgelaten, maar hij heeft wel een rechtszaak aan zijn broek hangen. Zo meldt de Turkse nieuwssite Bianet.

Na de goal, de gelijkmaker tegen Trabzonspor in de Turkse Süperlig, wijst Yehezkel naar de band om zijn arm, waar ‘100 days’, ‘07/10’ en een Davidster op staan. Dit zijn verwijzingen naar de terreuraanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar, waarbij meer dan twaalfhonderd Israëliërs werden gedood en meer dan tweehonderdvijftig mensen werden gegijzeld.

Een boodschap van medeleven met Israëlische slachtoffers, maar voor de Turkse justitieminister Yilmaz Tunc kennelijk ‘steun voor de Israëlische slachting in Gaza’ en ‘een vijandige provocatie’, aldus de minister op X. ‘We zullen altijd naast de Palestijnse slachtoffers staan die nu al meer dan honderd dagen het slachtoffer zijn van genocide’, aldus Tunc.

Ook de Turkse voetbalbond heeft Yehezkel in een verklaring veroordeeld. ‘We zijn het eens dat hij uit de selectie is gezet. Deze actie speelt met de eergevoelens van de mensheid en het geweten van de Turkse maatschappij. We zijn ervan overtuigd dat de verantwoordelijken de noodzakelijke stappen zullen nemen.’

De Turks-islamistische regeringsgezinde krant Yeni Safak nam ook de Israëlische speler Eden Karzev bij Basaksehir op de korrel, die een vergelijkbare steunbetuiging voor de gegijzelden deelde op sociale media. De oproep van Karzev om de gegijzelden ‘terug te brengen’ zou een steunbetuiging aan de genocide op Palestijnen zijn, aldus Yeni Safak.

- Advertentie -