13.1 C
Amsterdam

‘Voor Biden is Erdogan een slechterik’

Lees meer

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn team zien de Turkse president Erdogan als een slechterik. Dat stelt Turkije-analist Merve Tahiroglu van de denktank Project on Middle East Democracy.

De eventuele regering-Biden zal waarschijnlijk lijken op die van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama door ‘de wereld te zien in termen van ‘democraten en autocraten’: mensen die straffeloos de mensenrechten schenden en mensen die proberen om beter en democratischer te regeren’, zegt Tahiroglu.

Dit is volgens hem een groot verschil met hoe huidig president Donald Trump invulling geeft aan zijn presidentschap. Trump steunt autoritaire leiders als Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin.

In Turkije werd eerder deze maand heftig gereageerd op de uitspraak van Biden dat hij de Turkse oppositie zou steunen tegen Erdogan. Niet alleen Erdogans AKP, maar ook de oppositie nam afstand van Bidens uitspraken. De AKP beweerde zelfs dat Biden een coup tegen Erdogan zou willen steunen.

- Advertentie -