Voorzitter Britse studentenunie spreekt niet op Tory-congres om ‘islamofobie’

Lees meer

De voorzitter van de National Union of Students (NUS) in Groot-Brittannië heeft geweigerd om op een conferentie van de Conservatieve Partij in Manchester te spreken. De reden: ‘verontrustende islamofobie’.

NUS-voorzitter Zamzam Ibrahim zou tijdens twee sessies op de conferentie het woord voeren, maar heeft uiteindelijk besloten zich terug te trekken. Van twitteraars vernam ze dat de conferentie veelal draaide om de definitie van het begrip ‘islamofobie’, stelt ze.

Critici van het begrip zijn van mening dat de term ‘islamofobie’ moslimhaat en kritiek op de islam op één hoop gooit, met als doel critici van de islam monddood te maken. Ze zijn bang dat als het Britse parlement een al te brede definitie van ‘islamofobie’ gaat hanteren de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt.

Ibrahim ziet dit anders. Volgens haar ontkent de Conservatieve Partij dat moslims dagelijks met vooroordelen en haat te maken krijgen. Ook zou er tijdens een paneldiscussie op dat congres ‘zeer verontrustende en openlijke islamofobie’ hebben plaatsgevonden.

Tijdens de paneldiscussie Challenging ‘islamophobia’ zei schrijver Trevor Phillips dat hij ooit eens was genomineerd voor de ‘Islamofoob van het jaar’-award. Mensenrechtenactivist Peter Tatchell antwoordde ironisch dat hij jaloers was. Ibrahim zag op Twitter dat hierover ophef was en voor haar was dat de druppel: ze besloot op het laatste moment om weg te blijven.

Als voorzitter van de NUS en als moslima kon ze niet met een goed geweten deelnemen aan zo’n conferentie, verklaarde Ibrahim. In reactie op alle ophef stelt Tatchell dat hij en de andere panelleden moslimhaat niet hebben verdedigd, maar zich zorgen maken over een al te brede definitie van het begrip ‘islamofobie’.

- Advertentie -

2 REACTIES

  1. Hier speelt het omgekeerde van hoe de media omgaan met Joden en Israël. De handelswijze van de Staat Israël wordt alle
    Joden ter wereld kwalijke genomen. Dit terwijl er veel Joden tégen de nieuwe woonplaatsen voor Joden in bezet gebied zijn !
    Mevrouw Ibrahim verwijt nu anderen wat bijna alle moslims zelf al lange tijd doen. Gaat ze nu excuus aanbieden aan de Joden
    in het VK die ook op universiteiten worden gediscrimineerd vanwege fouten van de Staat Israël ?

    Ziet ze in dat er niet zoiets als een ‘erfzonde’ bestaat ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here