20.2 C
Amsterdam

Vrijheidsstrijders uit Nieuw-Caledonië overgebracht naar Franse cel

Lees meer

Zeven vrijheidsstrijders uit Nieuw-Caledonië zijn overgebracht naar een Franse gevangenis, in afwachting van hun proces. Ze worden beschuldigd van het orkestreren van de dodelijke rellen in de Franse kolonie vorige maand.

De zeven zijn naar Frankrijk gestuurd vanwege ‘de gevoeligheid van de procedure en om het onderzoek op een rustige manier en zonder enige druk te laten doorgaan’, zei Yves Dupas, de openbare aanklager.

Onder de zeven bevindt zich ook Christian Tein, de leider van de anti-kolonialistische partij CCAT. Hij werd zaterdag aangeklaagd wegens de dodelijke rellen, waarbij negen mensen omkwamen, waaronder twee politieagenten. Honderden mensen raakten bovendien gewond.

Pierre Ortent, de advocaat van Tein, is ‘verbijsterd’ dat zijn cliënt in Frankrijk is en daar wordt berecht. Deze beslissing is volgens hem gemaakt ‘puur uit politieke overwegingen’.

In mei vonden er op Nieuw-Caledonië hevige onlusten plaats, vanwege de invoering van een nieuwe kieswet. Fransen die tien jaar of langer in Nieuw-Caledonië wonen mogen straks ook gaan stemmen bij de provinciale verkiezingen, besloot Parijs. De inheemse Kanak-bevolking verzet zich daar tegen, omdat hierdoor de Franse grip op het eiland wordt versterkt. Inheemsen willen juist onafhankelijk worden.

In 2021 boycotten de Kanaks een referendum over onafhankelijkheid, vanwege de coronapandemie. Ze wilden dat het referendum zou worden uitgesteld, zodat meer mensen hun stem konden uitbrengen. De Franse autoriteiten gingen daarmee niet akkoord.

Steun van Azerbeidzjan

Ondertussen worden de antikoloniale vrijheidsstrijders in Nieuw-Caledonië gesteund door het overwegend islamitische Azerbeidzjan, dat nog een appeltje met Frankrijk te schillen heeft. Frankrijk is een trouwe bondgenoot van het christelijke Armenië, dat zo’n dertig jaar de Azerbeidzjaanse regio Nagarno-Karabach bezette.

Tijdens bijeenkomsten van de Nieuw-Caledonische vrijheidsstrijders wapperden er ook Azerbeidzjaanse vlaggen. Ook steunt Azerbeidzjan de Corsicaanse onafhankelijkheidsbeweging. Corsica hoort sinds 1768 bij Frankrijk.

- Advertentie -