16.6 C
Amsterdam

VS bombarderen ‘Iraanse’ doelen Syrië

Lees meer

De Verenigde Staten hebben in Oost-Syrië precisiebombardementen uitgevoerd op ‘infrastructurele faciliteiten’ die door groepen gelinkt aan de Iraanse Republikeinse Garde worden gebruikt. Dit meldt de Amerikaanse legerleiding.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het bevel voor de luchtaanvallen in de strategisch gelegen Syrische woestijnstad Deir-Zor gegeven. Syrië heeft nog niet op de bombardementen gereageerd, aldus de Arabische nieuwssite al Jazeera.

Volgens de Amerikaanse legerleiding waren de bombardementen proportioneel en ‘uitgevoerd met de nauwkeurigheid om escalatie te beperken’. Ze waren noodzakelijk om Amerikaans personeel te ‘beschermen’.

Er zijn geen details bekendgemaakt over eventuele slachtoffers. Wel wordt gemeld dat de bombardementen een vergelding zijn voor een aanval op 15 augustus tegen VS-eenheden. Toen werden drones ingezet door Iran gelieerde milities,. Volgens de VS had dat geen slachtoffers of materiele schade tot gevolg.

Deir-Zor is een provincie die grenst aan Irak. In deze provincie zijn veel olievelden te vinden. De Iraanse milities zijn ten westen van de rivier Eufraat gevestigd en de Koerden, bondgenoten van de VS, in het noorden. Volgens het internationale persbureau Reuters hebben de VS ongeveer 900 soldaten in Oost-Syrië, waar ze de Koerden in de strijd tegen IS steunen.  

- Advertentie -