16.6 C
Amsterdam

VS: complottheorist en zelfbenoemde ‘trotse islamofoob’ wint primaries

Lees meer

Gisteren feliciteerde president Donald Trump Laura Loomer als de nieuwe kandidaat voor de Republikeinen om afgevaardigde te worden van het 21e district van Florida. Ze is een alt-rechtse complotdenker die zichzelf een ‘trotse islamofoob’ noemt.

‘Goed gedaan Laura’, twitterde Trump. ‘Je maakt een grote kans tegen een Pelosi-marionet.’ Nancy Pelosi is de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en lid van de Democratische Partij. In november wordt bekend of Loomer of de Democratische kandidaat Lois Franke in het Congres komt.

Of Loomer zal winnen? Dit is nog maar zeer de vraag. Het 21e district van Florida is van oudsher een Democratisch bolwerk en het is de vraag of Trump-aanhanger Loomer aantrekkelijk is voor de kiezers in dit district. Maar het feit dat Loomer de Republikeinse kandidaat geworden is, in plaats van een gematigde kandidaat, is veelzeggend.

De controversiële Loomer is een alt-rechtse internetcelebrity en complotdenker, die Trump door dik en dun steunt omdat hij ‘law and order’ zou brengen. Vanwege haar populariteit bij uiterst rechts Amerika, die haar door velen als racistisch en islamofobe gekwalificeerde statements kan waarderen, slaagde ze er om 1 miljoen euro aan fondsen op te halen. Dit was veel meer dan haar concurrenten.

Overigens is Loomer niet de eerste radicaal die de Republikeinse voorverkiezingen voor het Congres heeft gewonnen. Zo werd de alt-rechtse complotdenker Marjorie Taylor Greene kandidaat voor het veertiende district van Georgia. Ook zij werd door Trump gefeliciteerd. Greene is een aanhanger van de zogenoemde QAnon-complottheorie, die grofweg behelst dat in de Verenigde Staten een ‘deep state’ bestaat die Trump en zijn aanhangers bestrijdt.

Loomer, die schrijft voor de beruchte nepnieuwssite Infowars van Alex Jones, is zo mogelijk nog radicaler dan Greene. Voor Infowars droeg ze bij aan het brengen van diverse complottheorieën. Hieronder valt de theorie dat de shooting op de lagere school Sandy Hook uit 2012, waarbij zesentwintig slachtoffers vielen, een hoax – verzinsel – zou zijn.

Ze noemt zichzelf een ‘trotse islamofoob’ en is niet meer welkom op diverse social media – waaronder Twitter, Facebook, Instagram – vanwege haar als racistische gekenmerkte berichten. Ook mag Loomer niet meer op de reis-apps Uber en Lyft komen, omdat de alt-rechtse activiste aanstoot neemt aan islamitische chauffeurs.

Republikeinse leiders distantiëren zich openlijk van kandidaten als Loomer en Greene, maar roepen Republikeinse kiezers niet op om niet op deze radicalen te stemmen. En Donald Trump? Die is maar al te blij met types als Loomer en Greene, ondanks de taal die ze bezigen en de complottheorieën die ze verspreiden. Toen hem dit vorige week werd gevraagd, weigerde Trump te zeggen of hij in de QAnon-complottheorie gelooft.

- Advertentie -