23.5 C
Amsterdam

VS: Democraten willen rechtse politica straffen na ‘islamofobe’ uitspraken

Lees meer

Het Democratische Congreslid Ayanna Pressley heeft een resolutie voorgesteld om de Republikeinse collega Lauren Boebert te straffen voor haar recente anti-islamitische opmerkingen tegenover haar islamitische collega Ilhan Omar. ‘Woorden hebben gevolgen’, aldus Pressley.

Als de maatregel wordt aangenomen, wordt Boebert (foto, rechts) verwijdert uit twee parlementscommissies waar ze lid van is. Pressley wil ‘een krachtige boodschap sturen naar elke moslim en elke gemarginaliseerde persoon (…): we zien je, je hoort erbij, je bent machtig en je verdient een leven vrij van angst, en gevuld met waardigheid en liefde’.

Eind november maakte Boebert pikante opmerkingen over Ilhan Omar (foto, links) tijdens een bijeenkomst met aanhangers van Donald Trump. Zo zou Omar deel uitmaken van de ‘Jihad Squad’, refererend naar het feit dat Omar samen met enkele andere progressieve vrouwelijke parlementariërs van kleur ‘The Squad’ wordt genoemd.

Ook ‘grapte’ Boebert dat ze best met Omar in de lift wil staan, zolang ze maar geen rugzak draagt. Progressief Amerika reageerde als door een wesp gestoken op Boeberts opmerkingen en Omar eiste – tevergeefs – excuses.

Volgens Pressley moet er worden opgetreden tegen Boebert omdat haar gedrag anders genormaliseerd wordt, en moslimcollega’s, moslimstafleden en elke moslim die in het Huis van Afgevaardigden komt in gevaar wordt gebracht.

De Democratische afgevaardigde Rashida Tlaib, net als Ilhan Omar moslim, steunt Pressley: ‘Toen Boebert dat zei, riep ze op tot geweld en moslims in heel ons land.’

Parlementsvoorzitter Nancy Pelosi heeft nog geen maatregelen aangekondigd tegen Boebert, vertelde ze gisteren: ‘Als ik klaar ben om het aan te kondigen, laat ik het u weten.’

Democraten hebben felle kritiek op de Republikeinse fractieleider Kevin McCarthy, omdat hij Boebert niet heeft veroordeeld voor haar opmerkingen. Meer dan vierhonderd congresmedewerkers, waaronder ruim vijftig moslims, roepen in een statement de leiders van het Huis van Afgevaardigden op om ‘categorisch de opruiende retoriek af te wijzen’.

- Advertentie -