16.1 C
Amsterdam

VS: Black Lives Matter en extreemrechts clashen, politie kijkt toe

Lees meer

Afgelopen zaterdag hebben de federale autoriteiten in Amerika moeten ingrijpen toen een confrontatie tussen de extreemrechtse Proud Boys en Black Lives Matter-activisten in Portland uit de hand liep. De lokale politie deed niets.

Black Lives Matter-activisten, voorzien van knuppels, helmen en schilden, zochten zaterdag de confrontatie met rechtse activisten van de zogenoemde Back the Blue-beweging, die zegt de politie te steunen. De Back the Blue-demonstranten droegen schilden met daarop leuzen die te linken zijn aan de beruchte QAnon-complottheorie.

Een deel van de Back the Blue-demonstranten is lid van de wit-nationalistische Proud Boys-militie. Tijdens de veldslag werden rake klappen uitgedeeld, bekogelden de activisten elkaar en dreigde een extreemrechtse demonstrant met een vuurwapen Black Lives Matter-activisten dood te schieten.

De politie van Portland weigerde in te grijpen. Ze waren met dertig man, naar eigen zeggen onvoldoende om de vrede te herstellen. Uiteindelijk zorgden federale agenten van de Homeland Security ervoor dat het plein werd schoongeveegd en de rust in de stad werd hersteld.

- Advertentie -