17.9 C
Amsterdam

VS: Ayaan Hirsi Ali en andere denkers starten ‘woke-vrije universiteit’

Lees meer

Een groep Amerikaanse academici wil in Austin, Texas een nieuwe onderwijsinstelling neerzetten die vrij zal zijn van het zogenoemde ‘woke’-denken.

Islamcriticaster Ayaan Hirsi Ali doet ook mee: ‘Ik ben blij deel uit te maken van deze nieuwe universiteit, die zich inzet voor academische vrijheid en studenten leert hoe ze moeten denken, niet wat ze moeten denken’, twittert ze.

Academicus Pano Kanelos leidt het project. Hij heeft zijn functie als rector van het St. John’s College in Annapolis neergelegd om aan deze nieuwe universiteit te werken, die volgens hem gewijd is ‘aan het onbevreesd nastreven van de waarheid’.

Woke-denken smoort de academische vrijheid, zegt hij. ‘Bijna een kwart van de Amerikaanse academici in de sociale of geesteswetenschappen stemt ermee in om een ​​collega te ontslaan, omdat hij een verkeerde mening heeft over (…) immigratie of genderverschillen. Meer dan een derde van de conservatieve academici en promovendi zegt te zijn bedreigd met disciplinaire maatregelen vanwege hun opvattingen.’

Ook haalt Kanelos een rapport van het Centre for the Study of Partisanship and Ideology aan, dat stelt dat vier op de vijf Amerikaanse promovendi bereid is om rechtse wetenschappers te discrimineren.

Sommige wetenschappers nemen ontslag vanwege het onveilige klimaat voor niet-linkse wetenschappers, aldus Kanelos. ‘We hadden gedacht dat een dergelijke censuur alleen mogelijk was onder onderdrukkende regimes in verre landen. Maar het blijkt dat angst endemisch kan worden in een vrije samenleving. (…) De realiteit is dat veel universiteiten niet langer een prikkel hebben om een ​​omgeving te creëren waarin intellectuele afwijkende meningen worden beschermd en modieuze meningen worden onderzocht.’

Verder schrijft Kanelos: ‘We kunnen niet wachten totdat universiteiten zichzelf repareren. Dus beginnen we een nieuwe.’

Aan de Universiteit van Austin hebben zich conservatieve prominenten verbonden zoals de Britse historicus Niall Ferguson, tevens de partner van Ayaan Hirsi Ali. Een andere initiatiefnemer is Joodse journaliste Bari Weiss, die ontslag nam bij the New York Times na ‘weggepest’ te zijn door ‘wokies’.

De nieuwe universiteit staat nog in de kinderschoenen. De universiteit is op zoek naar donaties. Er is nog geen accreditatie, geen fysieke locatie en geen curriculum. En er zullen sowieso geen diploma’s worden uitgereikt.

Het proces van accreditatie kan tot wel zeven jaar duren. De universiteit mikt er zelf op om in 2024 haar deuren te openen.

Komende zomer wil de instelling een los ​​zomercollege-programma aanbieden met de naam ‘Forbidden Courses’, waarin studenten zullen discussiëren over ‘provocerende vragen die vaak leiden tot censuur of zelfcensuur’.

- Advertentie -