0.9 C
Amsterdam

‘VS in 2030 wellicht een rechtse dictatuur’, denkt Canadese professor

Lees meer

De Verenigde Staten kunnen aan het einde van dit decennium zijn vervallen tot een rechtse dictatuur. Dat stelt politicoloog Thomas Homer-Dixon in een opiniestuk voor the Globe and Mail, een Canadese krant.

Homer-Dixon waarschuwt voor het idee dat Donald Trump zich nogmaals verkiesbaar stelt in 2024. Dát moment kan ‘het startpunt’ worden van ‘de ineenstorting van de democratie in de Verenigde Staten’. Zo zouden Republikeinse staten nogmaals een latere Democratische verkiezingswinst weigeren te accepteren, wat tot extreme binnenlandse onrust kan leiden.

‘In 2030, als het al niet eerder is, kan het land worden geregeerd door een rechts-dictatoriaal regime’, schrijft Homer-Dixon. ‘Er komt een verschrikkelijke storm aan vanuit het zuiden en Canada is totaal onvoorbereid. Het afgelopen jaar zijn we aan het navelstaren, en zijn we afgeleid door uitdagingen zoals corona, verzoening en klimaatverandering’.

Homer-Dixon schrijft als wetenschapper al meer dan veertig jaar over gewelddadige conflicten. Hij bestudeert hoe maatschappijen ten onder gaan aan bijvoorbeeld genocide.

‘We moeten deze mogelijkheden niet terzijde leggen’, vindt hij, ‘alleen maar omdat ze te gek of verschrikkelijk om te verbeelden zijn’. Zo zegt hij dat in 2014 ‘de suggestie alleen al dat Trump president zou worden’ iedereen absurd zou hebben gevonden. ‘Maar we leven vandaag in een wereld waar deze absurditeiten regelmatig bewaarheid en genormaliseerd worden.’

- Advertentie -