18.8 C
Amsterdam

VS: toename islamofobie sinds 7 oktober

Lees meer

De Raad voor Amerikaans-Islamitische Verhoudingen (CAIR) heeft sinds 7 oktober meer dan 3500 meldingen van islamofobe incidenten binnengekregen. Dat is een stijging van 180 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De moslimlobbygroep spreekt van een ‘voortdurende golf van antimoslim en anti-Palestijnse haat’ in de Verenigde Staten. Zo meldt Middle East Monitor.

Een schietpartij in Vermont, waar drie Palestijns-Amerikaanse studenten bij gewond raakten, en het doodsteken van een zesjarig Palestijns-Amerikaans kind waren de ergste incidenten van moslim- en Palestijnenhaat vorig jaar in de VS.

In de meeste gevallen betreffen de meldingen discriminatie op de arbeidsmarkt met 662 gerapporteerde incidenten, gevolgd door haatmisdrijven of haatuitingen (472) en discriminatie in het onderwijs (448).

Ook het aantal antisemitische incidenten in de VS is sinds 7 oktober in rap tempo toegenomen met 360 procent, aldus de Joodse organisatie Anti-Defamation League.

In Europa piekten islamofobie en antisemitisme ook vanwege de oorlog in Gaza, bleek uit onderzoek van Human Rights Watch. ‘Al lang voor 7 oktober waren er haatuitingen tegen Joden en moslims in Europa. De regeringen blijven in gebreke in het tegengaan van deze haat’, schreef de mensenrechtenorganisatie in december.

Tijdens de Hamasaanval op 7 oktober kwamen ongeveer 1200 Israëliërs om het leven. In de Israëlische vergeldingsaanval zijn sindsdien meer dan 26.000 Palestijnen omgekomen, schrijft Middle East Eye.

- Advertentie -