3.3 C
Amsterdam

VS: tv-ster Dr. Öz wil senator worden, maar bekritiseerd om ‘Turkse banden’

Lees meer

Hartchirurg en gezondheidsgoeroe Dr. Mehmet Öz (61) is in de race om de eerste moslimsenator van de VS te worden. Maar hij ligt onder vuur bij sommige partijgenoten vanwege zijn ‘banden’ met Turkije.

De Turkse Amerikaan, bekend van de show van Oprah Winfrey en later ook van zijn eigen tv-show, hoopt in de Amerikaanse senaat verkozen te worden voor de staat Pennsylvania. Vandaag vinden de voorverkiezingen plaats binnen zijn Republikeinse partij.

De strijd gaat tussen Öz, zakenman Dave McCormick en veterane Kathy Barnette. McCormick, aanvankelijk gedoodverfd favoriet, viel Öz keihard aan nadat die de goedkeuring had gekregen van Donald Trump, oud-president en populair bij zeer conservatieve kiezers.

McCormick’s mikpunt: Öz zijn vermeende ‘dubbele loyaliteit’ naar Turkije toe. Öz is een Amerikaans staatsburger, maar heeft ook nog steeds de Turkse nationaliteit. En in 2018 heeft hij gestemd bij de Turkse verkiezingen.

Öz antwoordde dat zijn Turkse staatsburgerschap hem in staat stelt de juridische macht in Turkije te behouden over beslissingen rond de zorg voor zijn zieke moeder. Ook zei hij dat hij in 2018 tegen president Erdogan heeft gestemd. Hij beloofde ook afstand te doen van zijn Turkse staatsburgerschap als hij in de senaat komt.

De hartchirurg ging ook hard in de tegenaanval. Zich gesteund wetend door Trump, diskwalificeerde hij McCormick door de oud-hedgefundsmanager zakelijke banden met China te verwijten en hem onderdeel van het ‘moeras’ te noemen dat Trump bij zijn eigen verkiezing beloofd had ‘droog te leggen’ (‘drain the swamp)’.

De twee spendeerden miljoenen aan advertenties om elkaar af te kraken op tv. Intussen steeg de relatief onbekende Kathy Barnette de afgelopen weken omhoog in de peilingen. Zij is nu samen met Öz en McCormick verwikkelt in een spannende driestrijd. Allen kunnen in de peilingen rekenen op zo’n een vijfde van de Republikeinse stemmen in de primaries.

Öz probeert nu af te rekenen met Barnette door haar van onder meer ‘islamofobie’ te betichten. Onlangs doken er oude tweets van haar op, waarin ze anti-homo- en anti-islamitische uitspraken doet. Zo zei ze in 2015 dat pedofilie ‘een hoeksteen van de islam’ is.

De dokter reageerde eergisteren dat de opmerking van Barnette ‘lasterlijk is voor een hele religie’. Öz: ‘Deze staat was gebaseerd op godsdienstvrijheid. Ik ben er trots op dat ik als Pennsylvaniaan die fundamentele overtuiging hooghoud dat elk geloof zijn verdiensten heeft.’

Vandaag stemmen de Republikeinen in Pennsylvania. De kandidaat-senator die de meeste stemmen vergaart, mag dit najaar met een Democratische kandidaat uitvechten wie er op dat felbegeerde senaatstoeltje mag zitten.

- Advertentie -