13.8 C
Amsterdam

VS: woede na dood ongewapende Afro-Amerikaan door 60 politiekogels

Lees meer

Veel Amerikanen reageren geschokt op de videobeelden van de dood van de zwarte Amerikaan Jayland Walker (25). Zijn dood zwengelt in de Verenigde Staten andermaal het debat aan over buitenproportioneel politiegeweld tegen zwarte inwoners.

Jayland Walker probeerde op 27 juni in de stad Akron, Ohio te vluchten voor acht agenten die hem willen aanhouden voor een verkeersovertreding. Op de beelden, die zondag zijn vrijgegeven, is te zien zien is hoe de agenten naar Walker, gehuld in bivakmuts, dingen roepen als ‘Ik wil je handen zien!’ Ze halen Walker in en schieten zestig kogels in hem.

Hoewel in Walkers auto een pistool met magazijn werd gevonden, was hij tijdens zijn vlucht ongewapend.

Volgens de politie van Akron lijkt het geweld echter gerechtvaardigd. Dit, vanwege Walkers bivakmuts, omdat hij aanwijzingen negeerde en omdat hij vanuit zijn auto, dus nog voor zijn renactie, een schot zou hebben gelost. De agenten, die wel op non-actief zijn gesteld, geven aan dat Walker een beweging maakte alsof hij een wapen zou grijpen.

Maar volgens Walkers familie probeert de politie hem te veranderen in ‘een gemaskerd monster met een pistool’. Dit pistool zou hij daarbij pas net zou hebben gekocht en nog niet hebben gebruikt. De familie stelt ook dat Walker op de bodycam-beelden niet op een dreigende manier naar de agenten leek te gebaren en eruitzag alsof hij vluchtte met niets in zijn handen.

Ook de Amerikaanse burgerrechtenbeweging National Association for the Advancement of Colored People zegt in een statement dat de dood van Walker geen zelfverdediging maar moord was. Witte Amerikanen zouden nooit zoiets meemaken, terwijl Amerikanen van kleur als terroristen zouden worden behandeld.

De burgerrechtenbeweging verwoordt een sentiment dat is gegroeid in de twee jaar sinds de wereldwijde Black Lives Matter-protesten werden ontketend, nadat een witte agent de Afro-Amerikaan George Floyd vermoordde door bijna tien minuten op hem te knielen.

Nadat zondag de beelden openbaar werden, vonden in Akron antiracistische protesten plaats. Die werden later in de avond gewelddadig, waarbij ook eigendommen werden vernield. De politie gebruikte traangas. Gisteren is in Akron de noodtoestand uitgeroepen en geldt er een avondklok.

De zaak wordt nu onderzocht door het Openbaar Ministerie van Ohio.

- Advertentie -