18.8 C
Amsterdam

VS: hardloopster loopt record, maar gediskwalificeerd om hoofddoek

Lees meer

De 16-jarige scholiere Noor Alexandria Abukaram uit Ohio kon haar ogen niet geloven. Ze had tijdens een hardloopwedstrijd een nieuw persoonlijk record gelopen, maar haar naam ontbrak op het scorebord. Het was geen fout. Ze was gediskwalificeerd omdat ze een hoofddoek droeg.

Tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN vertelt de teleurgestelde sporter: ‘Waarom moet je je geloof verloochenen en een deel van je bent, om iets anders te doen waar je helemaal gepassioneerd over bent?’

Abukaram had het hele seizoen keihard getraind. Ze droeg een hoofddoek, maar niemand deed hier moeilijk over. Tijdens de wedstrijd was het opeens wel een probleem.

De Ohio High School Athletic Association, die besloot om Abukaram te diskwalificeren, stelt nu dat atleten met een hoofddoek een ontheffingsbriefje mee moeten nemen. Abukaram had zo’n briefje niet.

De school heeft alsnog voor een ontheffingsbriefje gezorgd, zodat Abukaram in de toekomst wel kan meedoen aan sportwedstrijden. Niettemin hoopt Abukaram dat de regels in de toekomst worden versoepeld om vervelende toestanden als deze te voorkomen.

De zaak-Abukaram heeft in de Verenigde Staten voor veel beroering gezorgd. Media spreken er schande van hoe de 16-jarige sporter is behandeld.

- Advertentie -