14 C
Amsterdam

VVD-handelsminister hielp afzwakken Europese regels tegen kinderarbeid

Lees meer

De nieuwe VVD-handelsminister Liesje Schreinemacher diende als Europarlementariër 89 amendementen in om regelgeving af te zwakken tegen mistanden zoals kinderarbeid en milieuschade bij internationale ketens. Dat schrijft onderzoeksplatform Follow the Money.

Schreinemacher stelde in Europa met succes voor om alleen grote ondernemingen onder de regelgeving te laten vallen. Ook schrapte ze een paragraaf waarin herhaaldelijke fouten als misdrijf werden aangemerkt. Hierbij zijn door de werkgeversorganisaties geen concrete suggesties gedaan, reageert Schreinemacher.

Schreinemacher heeft in haar takenpakket nu onder meer ‘het aanpakken van misstanden in de complexe internationale ketens van bedrijven’. Een opdracht waar ze volgens het coalitieakkoord voortvarend mee aan de slag moet. Dit, ondanks weerzin van diezelfde werkgeversorganisaties wiens belangen de VVD-politica in Europa verdedigde.

Een schrijnend voorbeeld van misstanden in internationale bedrijfsketens is de ineenstorting van textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh in 2013. Toen vonden maar liefst 1.138 kledingarbeiders de dood en raakten 2.500 anderen gewond. Ook 29 westerse modemerken, waaronder Primark en Mango, deden zaken met Rana Plaza. Sindsdien zijn allerlei beloftes gemaakt door bedrijven, maar die waren vrijblijvend en slecht nageleefd, aldus Follow the Money: in Nederland door maar 12 van de 723 bedrijven.

- Advertentie -