21.2 C
Amsterdam

VVD-lijstrekker Yesilgöz denkt dat de bijstand voor alleenstaande 1800 euro is

Lees meer

‘Weet u hoe hoog een bijstandsuitkering is voor een alleenstaande is in Nederland?’ is de vraag die de journalist Twan Huys bij College Tour stelt aan Dilan Yesilgöz, de lijstrekker van de VVD. Ze kijkt even omhoog, doet haar wijsvinger omhoog en zegt: ‘Ik denk dat het voor een alleenstaande rond de 1800 euro is’. Fout. Ze probeert er nog onderuit te komen, door minimumloon te roepen, maar Huys is onverbiddelijk: ‘Daar zouden ze blij mee zijn. Het is 1216 euro’, laat hij weten.

Het leidde overwegend tot hoon op sociale media. ‘De leider van de VVD denkt dat de bijstand op 1800 euro ligt. Terwijl het 600 euro minder is. Ik weet werkelijk niet wat te zeggen. Armoede is geen natuurschijnsel. Het wordt veroorzaakt door beleidskeuzes van gepriviligeerde beleidmakers, losgezongen van de harde realiteit’ schrijft Kitty Jong, vicevoorzitter van de vakbond FNV.

Noortje van Lith had ietsje meer genade voor Yeşilgöz. ‘Was het maar 1.800 euro p/m dan zaten niet zoveel mensen letterlijk in de kou’, zegt ze, om vervolgens te erkennen dat Yesilgöz de cijfers door elkaar heeft gehaald. ‘Ze kon het exacte bedrag niet eens meer noemen omdat Twan het al zei, maar ik denk dat ze het niet wist. Politici staan vaker af van de keiharde realiteit, maar juist zij bepalen ons beleid en dat doet pijn. Het is een politieke keuze, mensen letterlijk in de kou zetten’, aldus Van Lith.

 

- Advertentie -