16.7 C
Amsterdam

Wallonië schort wapenexporten aan Israël op

Lees meer

Het regionale parlement van Wallonië stopt per direct de export van munitie naar Israël vanwege de ‘onacceptabele humanitaire situatie’ in de Gazastrook. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Ook het tussenvonnis in de Zuid-Afrikaanse genocidezaak tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wordt als reden genoemd. Daarin werd Israël opgedragen alles te doen om een genocide in Gaza te voorkomen.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en de Belgische Vredesactie voerden de druk in de Belgische deelstaat Wallonië op met een publieke brief naar de Waalse minister-president Elio Di Rupo. Daarin eisten ze de onmiddellijke opschorting van de export van munitie. De munitie zou vanuit Antwerpen naar Israël worden verscheept.

Dat ging gepaard met een waarschuwing. Mocht de Walloonse regering niet binnen acht dagen akkoord gaan, dan zou de rechter ingeschakeld worden.

‘Als land dat het genocideverdrag heeft ondertekend is België verplicht om genocide te voorkomen. Dit betekent in de oorlog in Gaza dat Israël niet gefaciliteerd mag worden in misdrijven die potentieel genocidaal van aard zijn’, staat in de brief.

De oorlog in Gaza begon op 7 oktober met de aanval van terreurgroep Hamas, waarbij 1200 Israëliërs omkwamen. Het dodental aan Palestijnse zijde is door geweld van het Israëlische leger opgelopen tot bijna 30.000 doden. Vrijwel de gehele Gazastrook is onbewoonbaar geworden.

- Advertentie -