17.1 C
Amsterdam

Wat zegt John Boltons boek over de relatie Trump – Erdogan?

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft zijn Amerikaanse collega Donald Trump om zijn vinger gewonden. Dat blijkt uit het boek The room where it happened van voormalig veiligheidsadviseur John Bolton, aldus het Turkse nieuwsmedium Ahval.

Bolton zou een beeld schetsen waarin Erdogans vele telefoontjes met Trump zeer effectief waren om de Amerikaanse president te laten doen wat Ankara wil.

Zo slaagde Erdogan erin Trump ertoe te bewegen de Amerikaanse troepen uit Noordoost-Syrië terug te trekken. Dit was tegen het advies van zijn eigen adviseurs en de Franse president Emmanuel Macron in, die vonden dat IS nog niet was verslagen.

Erdogan besloot vervolgens Noordoost-Syrië binnen te vallen om de Koerden – die tegen IS hadden gevochten – te bestrijden. Turkije zou volgens Trump afrekenen met de laatste IS-strijders, aldus Bolton, terwijl Erdogan andere plannen had.

Toch faalde Erdogan op verschillende fronten. Zo leverden de Verenigde Staten de islamitische geestelijke Fethullah Gülen niet uit aan Turkije. Volgens Erdogan is Gülen het brein achter de mislukte staatsgreep van juli 2016.

Ook trokken de Amerikaanse autoriteiten de aanklacht tegen de Turkse staatsbank Halkbank niet in. Halkbank werd door het Amerikaanse Openbaar Ministerie aangeklaagd omdat deze Iran zou steunen. Wel was Trump was gevoelig voor de argumenten van Erdogan, aldus Bolton, omdat hij de Turkse president wilde laten zien dat ook hij in eigen land veel macht had.

Boltons boek komt volgende week pas uit, maar diverse media hebben er al een hand weten te leggen. De Amerikaanse regering probeert het boek nu te verbieden door middel van een rechtszaak. Trump zegt dat Boltons boek de nationale veiligheid in gevaar zal brengen.

- Advertentie -