14 C
Amsterdam

Website brengt universitaire banden met Israël in kaart

Lees meer

Een nieuwe website van (o.a.) The Rights Forum en Stop Wapenhandel brengt de banden tussen Nederlandse universiteiten met Israël in kaart. Het gaat om banden die bekend zijn en die de ‘academische medeplichtigheid’ aan de oorlog in Gaza  zouden aantonen. Zo meldt het universiteitsblad Folia.

Op de site kan geklikt worden op één van de veertien Nederlandse universiteiten, waar vervolgens een lijst verschijnt met Israëlische universiteiten en bedrijven waarmee de universiteit een band heeft. Dat kunnen militaire samenwerkingsverbanden zijn, waardoor universiteit ‘academische medeplichtig’ zijn aan militaire acties, zoals de website beoogt. Maar ook medische samenwerking voor bijvoorbeeld kankeronderzoek komt in beeld.

Zo zou de Technische Universiteit in Delft, die al maanden niet ingaat op de transparantie-eisen van studenten, met het bedrijf ‘Applied Materials Israel’ samenwerken binnen het kader van het zogenoemde Horizon project, dat militaire AI-technologie ontwikkelt. Uit de Europese website van het project blijkt dat bron blijkt dat de Nederlandse chipfabrikant ASML het project coördineert en meefinanciert. Ook de EU financiert het project.

Dankzij de website worden de banden van Nederlandse universiteiten met Israëlische instituties bekend en kan bovendien achterhaald worden welke andere partijen nog meer betrokken zijn bij projecten met Israël.

Intussen heeft het KNAW-instituut NIAS (Netherlands Institute for Advanced Studies) besloten om gedeeltelijk gehoor te geven aan de eis van de studenten. Medewerkers mogen voor hun werk niet meer naar Israël reizen. Ook boycot het NIAS evenementen die gesponsord worden door de staat Israël.

De rectoren van Nederlandse universiteiten hebben vorige week overigens een brief gepubliceerd, waarin ze tegen een academische boycot pleiten en de banden met Israël willen behouden.

- Advertentie -