8.1 C
Amsterdam

Werknemers Kraft Heinz eisen 30 miljoen dollar in racismezaak

Lees meer

Drie zwarte werknemers zijn een rechtszaak begonnen tegen de Kraft Heinz Foods Company. De fabrikant, onder meer bekend als producent van ketchup, zou zich schuldig gemaakt hebben aan racisme in een zuivelfabriek in Tulare in Californië. De drie eisen 30 miljoen dollar schadevergoeding.

Voormalige werknemers Alex Horn, Lance Aytman en Keith Hooker beweren tussen 2012 en 2018 te maken kreeg met discriminatie, waaronder doodsbedreigingen, consequent gebruik van racistische opmerkingen en de vernieling van hun persoonlijke eigendommen.

Toen ze deze klachten aan het management kenbaar maakten werden ze gedwongen hun baan op te zeggen, waarbij Heinz hun contracten illegaal zou hebben beëindigd. Ze zeiden dat ze het management ‘herhaaldelijk’ hadden gevraagd om deze vermeende incidenten te onderzoeken.

‘Kraft Heinz wordt wereldwijd gezien als een 100 procent Amerikaans, gezinsvriendelijk merk. Helaas symboliseert het bedrijf voor onze cliënten virulent racisme, intimidatie en intolerantie, gezien wat ze hebben meegemaakt in de Tulare-fabriek’, verklaart hun advocaat.

Hun advocaat stelt ook dat witte werknemers discriminerende woorden en stereotypen in gesprekken mochten gebruiken. Horn vertelt dat hij het woord ‘nigger’ op een briefje in zijn kluisje vond, en dat er hakenkruizen op de kluisjes van zwarte medewerkers waren getekend. Uiteindelijk werden er zelfs doodsbedreigingen op de kluisjes van zwarte werknemers geschreven, aldus Horn.

Omdat ze hadden geklaagd over discriminatie kregen de drie geen promotie in het bedrijf. Toen ze daarover klaagden bij het management werd er met ontslag gedreigd.

Volgens de fabrikant, in Nederland vooral bekend van merken als Brinta, De Ruijter, Venz, Honig, Karvan Cévitam en Roosvicee, zijn er na 2018 geen racistische incidenten meer geweest in de Tulare-fabriek.

‘Kraft Heinz is trots op het creëren van diverse en inclusieve werkplekken, en we hebben een nultolerantiebeleid voor discriminatie of intimidatie van welke aard dan ook’, verklaart het bedrijf aan Newsweek.

‘Telkens wanneer een dergelijke ernstige beschuldiging wordt geuit, ondernemen we onmiddellijk en snel actie, inclusief het uitvoeren van een grondig onderzoek en het implementeren van corrigerende maatregelen als gedrag wordt geconstateerd dat in strijd is met onze waarden.’

Heinz wijst erop dat de beschuldigingen enkele jaren oud zijn en er een intern onderzoek is geweest naar wat er precies is gebeurd in de Tulare-fabriek. Over de eis van 30 miljoen dollar schadevergoeding laat het bedrijf zich niet uit.

- Advertentie -