6 C
Amsterdam

‘Westen selectief verontwaardigd over situatie moslims China en India’

Lees meer

Volgens de Britse historicus en politicoloog Taj Ali doet het Westen schijnheilig over de onderdrukking van de islamitische Oeigoeren in China en de moslimminderheid in India. Westerse politici doen niets aan moslimhaat in hun eigen land, vindt hij.

Als voorbeeld noemt Ali de Conservatieve Londense burgemeesterskandidaat Shaun Bailey. Die twitterde in juni over de mensenrechtenschendingen in China tegen de Oeigoeren, maar schreef in 2005 een pamflet waarin hij betoogde dat als Groot-Brittannië zich meer zou aanpassen aan de hindoe- en moslimcultuur, dit het land zou beroven van zijn gemeenschap.

Ali: ‘Individuen die thuis kampioenen zijn geweest qua onverdraagzaamheid en haat, lijken te denken dat we hen plotseling zullen zien als redders voor moslims in het buitenland.’

Ali is ook kritisch over het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Die heeft weliswaar de Chinezen aangesproken over de Oeigoeren, maar retweet rechtsextremisten als Katie Hopkins en onderhoudt goede contacten met de Indiase premier Narendra Modi.

Over het feit dat de Arabische Golfstaten over de Oeigoeren zwijgen, in ruil voor Chinees geld, schrijft Ali niet. In juli verklaarden 46 landen, waaronder Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en het Sultanaat Oman, dat in China de mensenrechten van etnische minderheden gewaarborgd zijn.

Naar schatting ruim een miljoen islamitische Oeigoeren zitten vast in heropvoedingskampen in de westelijke provincie Xinjiang, waar ze worden onderworpen aan een streng regime. Ondertussen pleegt de Chinese regering ‘culturele en demografische genocide’, zeggen sommigen.

In India is de situatie van de tweehonderd miljoen grote moslimminderheid penibeler geworden sinds het aantreden van de nationalistische premier Modi en zijn BJP-partij. Zij worden ervan verdacht de hindoemeerderheid te bevoordelen en het aanwakkerende geweld tegen moslims goed te keuren.

- Advertentie -