8.4 C
Amsterdam

Oeigoeren klagen China aan voor genocide bij Internationaal Strafhof

Lees meer

Het Internationaal Strafhof in Den Haag gaat wellicht onderzoeken of China zich schuldig heeft gemaakt aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Twee organisaties van Oeigoeren in ballingschap hebben via hun advocaten officeel een aanklacht ingediend bij het Hof, schrijft the New York Times. Het is de eerste keer dat geprobeerd wordt om China voor zulke misdaden aan te pakken.

Naar schatting ruim een miljoen islamitische Oeigoeren zitten vast in heropvoedingskampen in de westelijke provincie Xinjiang, waar ze worden onderworpen aan een streng regime.

Voormalige gevangenen vertellen dat ze gedwongen werden om varkensvlees te eten – een zonde volgens de islam – ‘politieke lessen’ te volgen en communistische liederen te zingen. Het doel is dat ze hun islamitische achtergrond vergeten en in ‘gehoorzame Chinese burgers’ veranderen.

Terwijl hun mannen en vaders in deze gevangenissen zitten, krijgen Oeigoerse gezinnen elke twee maanden een week lang bezoek van een ambtenaar, berichtte Radio Free Asia eind 2019. De ambenaren monitoren hoe deze gezinnen leven en wat hun politieke standpunten zijn. Ook scholen de ambtenaren hen bij in de Chinese taal en de gewenste politieke zienswijzen.

In de thuisbezoeken die vallen onder dit zogeheten ‘Pair Up and Become Family’-programma zouden Oeigoerse gezinnen gedwongen varkensvlees worden te eten en alcohol – ook haram – te drinken. Oeigoerenvrouwen zouden tevens verplicht het bed met mannelijke staatsambtenaren delen.

Tevens sloopt China moskeeen en verbiedt het baarden, onthulde de BBC vorig jaar. De Britse zender rept over ‘culturele genocide.’

Ook probeert via China via gedwongen sterilisaties en abortussen de Oeigoerse bevolking te beperken, meldde het internationale persbureau Associated Press onlangs. Sommige experts spreken daarom van ‘demografische genocide’.

Het Internationaal Strafhof moet onderzoeken of China zich daadwerkelijk schuldig maakt aan genocide, vinden de advocaten van de twee Oegoeirse organisaties achter de aanklacht.

‘Als je mensen gevangen neemt en een campagne voert om ze te onderdrukken en steriliseren, dan is dat een campagne die erop uit is om hun identiteit als groep te verdunnen en te vernietigen.’

De advocaten willen dertig kopstukken van de heersende Communistische Partij in China hiervoor aanklagen, waaronder president Xi Jinping.

China erkent de jurisdictie van het Internationaal Strafhof niet. De twee Oeigoerse organisaties willen daarom focussen op acties die China heeft ondernomen tegen Oeigoeren in ballingschap in Cambodja en Tajikistan, die terug naar China zijn ontvoerd. Cambodja en Tajikistan erkennen in tegenstelling tot China wel het Internationaal Strafhof.

Het Hof heeft in 2018 gezegd bevoegd te zijn tot uitspraken wanneer misdrijven beginnen of eindigen in een staat die het Hof erkent. Onlangs opende het Hof een zaak tegen Myanmar – dat het Hof niet erkend – vanwege het deporteren van Rohingya-moslims naar Bangladesh, dat het Hof wel erkend.

Het zal nog maanden duren voordat het Hof met een reactie komt op de aanklacht. Dan pas zal duidelijk worden of China daadwerkelijk vervolgd zal worden.

De Chinese regering heeft mensenrechtenschendingen altijd ontkent en beschuldigt de Oeigoeren van separatisme en terrorisme. Een woordvoerder zei vorige week zich nog dat China zich ‘volledig houdt aan de vrijheid van religie’.

- Advertentie -