6.1 C
Amsterdam

Wie is Rabin Baldewsingh, de nieuwe coördinator tegen discriminatie?

Lees meer

De Haagse oud-wethouder Rabin Baldewsingh wordt de eerste Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, zo werd gisteren bekend. Het is de bedoeling dat hij namens het kabinet ‘alle vormen van uitsluiting gaat bestrijden’.

Baldewsingh (1962) kwam als dertienjarige naar Nederland uit Suriname, het land waar hij is geboren als kleinzoon van Brits-Indische contractarbeiders in Leiding 8A, een leefgemeenschap van Hindoestaanse kleine landbouwers op het platteland van Suriname. Hij kwam in Leiden terecht, waar hij vijf jaar heeft gewoond en waar hij zijn mavo-, havo- en vwo- diploma aan de Sint Agnes Scholengemeenschap heeft behaald.

Vanuit Den Haag, naar waar hij in 1980 was verhuisd, studeerde hij enkele jaren Engelse Taal en Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Het waren de jaren dat hij maatschappelijk en politiek actief werd, eerst in de Hindoestaanse gemeenschap. Zo organiseerde hij culturele en literaire festivals, zoals het Milan Festival in het Zuiderpark en het Hindoestaans Filmfestvial ter promotie van de Indiase Cinema. Ook nam hij het initiatief bij de totstandkoming voor het centrum voor het Hindoestaans cultureel erfgoed (Sarnamihuis), het standbeeld van Mahatma Gandhi en het Nationaal Hindoestaans Immigratiemonument, beide op het Hobbemaplein in Den Haag.

De media en de politiek hield hij vanaf het begin van zijn carrière nauwlettend in de gaten. Zo ging bij de lokale migrantenomroep in Den Haag aan de slag, en werkte hij als redacteur en researcher aan documentaires. In 1991 werd hij directeur van Omroep Mozaïek. Tot 2006 was hij actief als freelancer voor verschillende mediaproducties.

Sinds 1986 is hij lid van de Partij van de Arbeid. Zijn politieke doorbraak kwam in 1998. Met veel voorkeurstemmen werd hij voor het eerst gekozen in de Haagse gemeenteraad, waar hij zich vooral bezighield met onderwijs en integratie. In 2006 werd hij wethouder in Den Haag. Dat bleef hij tot 2018.

In het integratiedebat hecht Baldewsingh, tegen de populaire stroming in, veel waarde aan het behoud van de eigen cultuur. Hij laat zich voorstaan op zijn Hindoestaanse achtergrond, en startte bijvoorbeeld de internationale bijeenkomst Six Degrees in het Vredespaleis in Den Haag met een lied in zijn moedertaal: Sarnami. In die taal heeft hij ook dichtbundels gepubliceerd, naast andere werken als schrijver.

Discussies over het dragen van een hoofddoek of over moslims die niet de hand schudden van vrouwen, noemde hij ‘non-discussies’, haalt de Volkskrant aan. ‘Wij wonen tegenwoordig in een mozaïeksamenleving. Dan moet je oog hebben voor elkaars verschillen.’ Hij nam ook stelling tegen burgemeester Aboutaleb die ‘rot toch op’ zei toen moslims de gewapende jihad vergoelijkten.

Na zijn periode als wethouder zat hij een commissie voor die advies uitbracht over hoe Den Haag zijn slavernijverleden moet herdenken.

Wat hij precies gaat doen als nationaal coördinator is nog onbekend. Maar dat er veel werk aan de winkel is, staat vast.

- Advertentie -