12.7 C
Amsterdam

Wie zijn de Moslimdemocraten, die meedoen aan de Franse verkiezingen?

Lees meer

De Union des Démocrates Musulmans Francais – de Unie van Franse Moslimdemocraten – doet over twee weken met 85 kandidaten mee aan de Franse parlementsverkiezingen. Wat voor partij is UMDF? Een Franse versie van Denk, of veel islamistischer zoals de Moslimbroederschap?

De partij werd in 2012 opgericht en leidde lange tijd een bestaan aan de politieke zijlijn. De partij hoopt nu te profiteren van weerstand tegen het ‘islamofobe’ klimaat in Frankrijk. Partijoprichter en -leider Nagib Azergui (foto) heeft felle kritiek op de campagne van de presidentsverkiezingen eerder dit jaar, waar kandidaten aan de rechterkant ageerden tegen migratie en de islam en de beruchte extreemrechtse omvolkingstheorie in de mond namen.

De Moslimdemocraten zien zichzelf als een links, antizionistisch, anti-imperialistisch en antikolonialistisch. De partij wil meer ruimte voor islamitisch bankieren en halal eten, discussie over het Franse koloniale verleden en de Arabische taal op school. Ook zijn de Moslimdemocraten voor het terugdraaien van de wet uit 2004 die het dragen van een hijab op scholen verbiedt.

In 2019 verdedigde het partijblad Le Foulard déchaîné de bekende islamitische intellectueel Tariq Ramadan, die nu onder huisarrest is geplaatst omdat hij vrouwen zou hebben verkracht. Volgens de Moslimdemocraten is er sprake van een hetze tegen Ramadan. Het partijblad vergeleek hem met de Joodse kapitein Alfred Dreyfus, die 120 jaar eerder ten onrechte was beschuldigd van spionage voor Duitsland.

Sommige Franse journalisten noeme UDMF islamistisch, ‘islamo-links’ en een ‘paard van Troje’. Maar politicoloog Julien Talpin zegt dat hier te weinig bewijs voor is. De term ‘moslimdemocraten’ past helemaal niet de islamiseringsstrategie, omdat salafisten juist tegen democratie zijn, aldus Talpin. De politicoloog wijst erop dat UDMF de openbare school verdedigt, in haar programma ‘gettovorming in de volkswijken’ hekelt en alle Franse burgers zegt te willen vertegenwoordigen.

Socioloog Raphaël Liogier is het met Talpin eens. Hij gelooft dat er geen sprake is van ‘islamisering van de Republiek’, maar van ‘republikanisering van de islam’ omdat UDMF de waarden van de Franse Republiek omarmt. Volgens hem reageert Frankrijk panisch op de Moslimdemocraten omdat zij ‘islamofobie’ bestrijden, maar de partij onderschrijft volgens hem de scheiding tussen kerk en staat.

‘Wij zijn een Republikeinse partij. Het is de unie van democraten’, zegt ook de 47-jarige Michaël Poret, een van de 85 kandidaten van UDMF, tegen de lokale Normandische krant Le Journal d’Elbeuf. De parlementskandidaat benadrukt dat UDMF zich inzet voor mensen die het economisch zwaar hebben en voor moslims, die veelal slachtoffer zouden zijn van discriminatie. ‘De minachting rond moslims die vandaag plaatsvindt, doet me denken aan de donkerste uren van onze geschiedenis.’

- Advertentie -