10.9 C
Amsterdam

Wikipedia-oorlog in Frankrijk: is Printemps Républicain nu wel of niet ‘islamofoob’?

Lees meer

Linkse activisten hebben aanpassingen gedaan aan de Wikipediapagina van de seculiere Franse organisatie Printemps Républicain (Republikeinse Lente). Bij de kenmerken van de beweging staat nu de vermelding dat zij ‘islamofobie’ als ideologie heeft.

Volgens de seculiere Franse website Marianne is deze actie verre van triviaal, aangezien de infobox rechtstreeks is gekoppeld aan zoekmachines. Dit beïnvloedt de reputatie van personen en groepen. Het is, kortom, een poging om de reputaties van andersdenkenden te beschadigen, vindt Marianne.

In de online encyclopedie voegde een gebruiker op 20 januari dit jaar het predicaat ‘Ideologie: islamophobie’ toe aan de pagina over Printemps Républicain. Dat bleef zo tot 21 februari, toen een andere gebruiker het woord weer weghaalde. Printemps républicain beschouwt zichzelf niet als islamofoob, en ziet dit al helemaal niet als de zijn ideologie.

Vervolgens woedt er twee dagen lang een Wikipedia-oorlog. Gebruikers bleven het woord ‘islamofobie’ toevoegen, waarna anderen het weer verwijderden. Op 23 februari besloot een moderator de pagina te vergrendelen om verdere wijzigingen te voorkomen. Twee dagen later schrijft een linkse gebruiker dat fanatieke aanhangers van Printemps Républicain proberen hun ideologie te verzachten, maar dat de organisatie wel degelijk islamofoob is en tegen migranten.

Op de Wikipediapagina van Printemps Républicain verschijnt en verdwijnt de typering ‘islamofobie’ nog altijd continu. Op vrijdag om 13:15 stond weer wel vermeld dat de beweging islamofobie als ideologie heeft. Daarnaast omschrijft de encyclopedie de beweging als ‘vereniging of organisatie verbonden aan het secularisme’ en ‘organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting’.

Printemps Républicain werd in 2016 opgericht, in reactie op de moord op de redactie van Charlie Hebdo. De organisatie zegt zich te verzetten tegen wat zij noemt ‘islamisme’ en ‘wokisme’ en wil zich onderscheiden van zowel ‘extreemrechts’ als het ‘linkse identiteitsdenken’.

- Advertentie -