14 C
Amsterdam

Woningnood ‘breekt’ kunst: dakloze Rotterdammer maakt huis van kunstwerk

Lees meer

Nood breekt wet, ook in de kunst als het aan dakloze mensen in Rotterdam ligt. Uit woningnood bivakkeren ze geregeld in het kunstwerk Maison d’Artiste, in de tuin van het Nieuwe Instituut. ‘Dat is absoluut niet de bedoeling’, zegt een woordvoerder van het instituut tegen stadsblad Open Rotterdam.

Het gedeelte van het kunstwerk waar daklozen in verblijven is afgeplakt met oud krantenpapier. Ook is er troep te vinden in het Mondriaanachtige kunstwerk dat, ironisch genoeg, een kunstenaarshuis moet voorstellen, gebaseerd op een prototype-ontwerp voor een atelierwoning uit 1923. ‘En nu wonen er dus echt mensen in’, meldt Open Rotterdam.

‘Het was ons nog niet opgevallen, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand in een kunstwerk slaapt’, vertelt Robin van Essel van het Nieuwe Instituut aan het stadsblad. ‘We hebben wel eens vaker te maken met dit soort situaties rond ons gebouw. Zo hebben we een kunstwerk, de Arcade, en dat heeft een overdekt stuk waar mensen soms onder slapen. Onze bewakers maken die mensen dan wakker en vragen ze weg te gaan.’

Het aantal daklozen is in Nederland explosief gestegen onder de kabinetten Rutte. ‘In 2009 leefden er 17.800 mensen tussen de 18 en 65 jaar op straat. In 2018 waren dit er al 39.300. Het aantal dakloze jongeren tussen de 18 en 30 jaar is in de afgelopen tien jaar zelfs verdrievoudigd’, aldus Gemeente.nu.

- Advertentie -