YouTube werkt extreemrechtse radicalisering in de hand, aldus een nieuwe studie

Lees meer

Volgens onderzoekers uit Zwitserland en Brazilië maakt YouTube rechtse kijkers vaak nog veel rechtser.

De wetenschappers uit het Zwitserse Lausanne en het Braziliaanse Minas Gerais hebben in totaal 330.925 video’s geanalyseerd, die gepost zijn op 349 YouTube-kanalen.

Veel YouTube-gebruikers die commentaren schreven onder video’s die door de onderzoekers als gematigd radicaal-rechts worden geclassificeerd, zijn na verloop van tijd commentaren gaan schrijven onder video’s die onversneden extreemrechts zijn.

Dit komt doordat YouTube kijkers video’s aanbeveelt die net iets extremer zijn dan de video’s die ze net hebben bekeken, stellen de wetenschappers.

Dat er een relatie bestaat tussen het bekijken van rechtse YouTube-video’s en radicalisering werd al langer vermoed. De Correspondent en de Volkskrant kwamen vorig jaar met een soortgelijke conclusie.

Vorige zomer zei YouTube zijn huisregels drastisch aan te scherpen en video’s te verwijderen die extreemrechtse standpunten uitdragen. ‘Discriminatie, segregatie of uitsluiting op basis van ras, geslacht of seksualiteit’ zou niet meer zijn toegestaan op het videoplatform.

- Advertentie -

1 REACTIE

  1. En wat zou er komen uit een studie over ‘groene’ en ‘linkse’ youtube filmpjes… ..inderdaad !
    Dus de ‘milieu hysterie’ en de ‘klimaat goeroes’ , die moeten ook worden verwijderd.

    Zodra er schoolkinderen als ‘handpop’ tot goeroe worden verheven, zou er bij volwassenen
    toch minstens een lichte vorm van scepsis moeten zijn. Die ontbreekt volledig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here