5.9 C
Amsterdam

Ziekenhuispersoneel uit Gaza spreekt over martelingen tegen BBC

Lees meer

Palestijns ziekenhuispersoneel is gemarteld door Israëlische troepen, zo vertellen ze aan de BBC.

Ahmed Abu Sabha, een arts in het Nasser-ziekenhuis, vertelt de Britse zender dat hij een week in hechtenis werd gehouden. Israëlische troepen intimideerden hem en stuurden gemuilkorfde honden op hem af. Zijn hand werd gebroken door een Israëlische soldaat.

Twee anderen, die uit angst voor represailles anoniem willen blijven, maakten soortgelijke incidenten mee. Ze vertelden de BBC dat ze koud water over zich heen gegooid kregen en urenlang in ongemakkelijke houdingen moesten knielen. Ook werden ze geslagen en vernederd. Ze werden dagenlang vastgehouden, voordat Israël hen vrijliet.

Het Israëlische leger ontkende de beschuldigingen aan zijn adres niet direct. IDF wilde niet direct op de beschuldigen reageren – die niet werden ontkend of bevestigd – maar zei wel dat het medisch personeel geen schade heeft opgelopen. Het leger stelde ook dat ‘elk misbruik van gedetineerden in strijd is met de bevelen van de IDF en daarom ten strengste verboden is’.

BBC heeft ook beelden in handen van vernederingen, die een Palestijn stiekem heeft gefilmd. Lawrence Hill-Cawthorne, een expert op het gebied van humanitair recht, zegt tegen de BBC dat de verhalen en beelden ‘uiterst zorgwekkend’ zijn. ‘Het druist in tegen wat lange tijd een zeer fundamenteel idee is geweest in het recht dat van toepassing is in gewapende conflicten, namelijk dat ziekenhuizen en medisch personeel worden beschermd.’

- Advertentie -