16.2 C
Amsterdam

Zuid-Afrika wil Rafah-offensief halt toeroepen via Gerechtshof

Lees meer

Zuid-Afrika wil dat het Internationaal Gerechtshof Israël beveelt het offensief in Rafah te staken. Deze eis legt het vandaag neer in een hoorzitting in Den Haag.

Als het aan Zuid-Afrika ligt dan vaardigt het Internationaal Gerechtshof (ICJ) drie noodbevelen uit aan Israël: de onmiddellijke terugtrekking uit Rafah en staking van het offensief; het toelaten van hulpverleners, onderzoekers en journalisten tot Gaza; en verslag van de inspanningen om zich aan de eerste twee bevelen te houden.

De hoorzitting hierover, die vandaag op verzoek van Zuid-Afrika plaatsvindt, maakt deel uit van een bredere zaak tegen Israël. Zuid-Afrika beschuldigt Israël van het plegen van genocide tegen de Palestijnen in Gaza. Israël ontkent zich schuldig te maken aan genocide en zegt het internationaal recht te respecteren. De genocidebeschuldiging van Zuid-Afrika is volgens Israël ‘volstrekt ongegrond’ en ‘moreel weerzinwekkend’.

In januari droeg het ICJ Israëlische militairen op geen genocidale daden tegen de Palestijnen te begaan. Ook moest Israël meer humanitaire hulp in Gaza toestaan en elk bewijs voor mensenrechtenschendingen archiveren.

- Advertentie -