3.7 C
Amsterdam

Zwarte Republikein legt partijgenoten uit: racisme is ook óns probleem

Lees meer

In een opinieartikel voor USA Today legt Gerard Robinson, zwart én prominent lid van de Republikeinse Partij, zijn partijgenoten uit dat racisme in de Verenigde Staten toch echt een probleem is.

Als gevolg van de Black Lives Matter-beweging vorig jaar is er in de Verenigde Staten veel meer aandacht gekomen voor het thema racisme. Maar het is wel vooral een ‘links’ thema, waar de Republikeinse Partij zich minder zorgen over maakt. Republikein Gerard Robinson, een Afro-Amerikaan die diverse bestuursfuncties bekleedde in Florida en Virginia, vindt dit problematisch.

In de VS vindt een meerderheid dat het overwinnen van racisme nu belangrijker is dan ooit, stelt Robinson. Hij verwijst naar een opiniepeiling, waarin 60 procent van de Republikeinen aangeeft het hier mee eens te zijn, tegenover 91 procent van de Democraten. Daarnaast gelooft slechts 20 procent van de Republikeinen dat racisme zwarte mensen belemmert in hun politieke carrière, terwijl 58 procent van de Democraten dit gelooft.

Robinson: ‘Als zwarte Republikein met tientallen jaren ervaring in het werken met Republikeinse wetgevers, bedrijfsleiders en wetenschappers, kan ik bevestigen dat racisme het voor sommige zwarte mensen moeilijk maakt om deel te nemen aan de Republikeinse Partij – en aan het Amerikaanse burgerlijke en politieke leven in het algemeen.’

Uit diezelfde opiniepeiling blijkt dat 56 procent van de Republikeinen racisme als een probleem uit het verleden beschouwt, terwijl 64 procent van de Democraten gelooft dat dit niet zo is. Toch wil Robinson niet generaliseren, zegt hij. 44 procent van de Republikeinen gelooft niet dat racisme een probleem is uit het verleden, terwijl een aanzienlijke minderheid van 36 procent van de Democratische kiezers dit wel gelooft. Ook binnen de Democraten is er nog werk genoeg om te doen.

Robinson denkt dat de verkiezing van meer zwarte Republikeinen in vertegenwoordigende organen een stap in de goede richting is, maar hij wil ook een mentaliteitsverandering. Republikeinen en Democraten staan te vaak tegenover elkaar als gevolg van de polariserende partijpolitiek.

‘Alleen vertrouwen op de geest van de partij om een nationale visie op democratie te formuleren is een verloren zaak. Onszelf bekijken door de lens van ‘We the People’ is een betere.’

- Advertentie -