12 C
Amsterdam

Zweden: gevluchte Turkse journalist bewusteloos geslagen

Lees meer

De gevluchte Turkse journalist Ahmet Dönmez, die in Zweden in ballingschap leeft, is door twee mannen in Stockholm aangevallen en verwond. Dit meldt de Turkse nieuwssite Turkish Minute.

De aanslag vond vrijdag overdag plaats en in de aanwezigheid van de dochter van de journalist. Dönmez was op slag bewusteloos en is dit weekend behandeld in het ziekenhuis.

De journalist staat bekend om zijn kritische stukken over de Turkse regering, specifiek over de relaties die de Turkse staat met maffiosi zou onderhouden.

Dönmez tweette eerder dit jaar doodsbedreigingen die hij heeft ontvangen van de maffiabaas Ihsan Hizarci. In het dreigement via Whatsapp laat Hizarci Dönmez weten dat hij zich niet veilig hoeft te voelen omdat hij in Zweden is. ‘Ik laat je hoofd binnen 24 uur afsnijden’, aldus Hizarci in het bericht.

Die dreigement kwam enkele dagen na een YouTube-video waarin Dönmez bericht dat de Turkse minister van Binnenlandse Zaken maffiafiguren de hand boven het hoofd zou houden.

Dönmez werkte tot 2016 voor de Turkse krant Zaman. In dat jaar – al voor de couppoging –  werd Zaman door de Turkse staat geconfisqueerd en ontbonden vanwege relaties met de Gülenbeweging.

De regering-Erdogan houdt de Gülenbeweging verantwoordelijk voor de couppoging van 15 juli 2016 en beschouwt het als een ‘terroristische organisatie’. Turkije verdenkt Dönmez daarom ook van ‘terreurbanden’.

Turkse journalisten in ballingschap worden vaker gemolesteerd en bedreigd. Eind 2020 werd de dissidente journalist Abdullah Bozkurt, net als Dönmez woonachtig in Zweden en ooit werkzaam voor Zaman, mishandeld door onbekende mannen.

- Advertentie -