De Zweedse premier Ulf Kristersson is ervan overtuigd dat Turkije de Zweedse toetreding tot de NAVO zal goedkeuren, maar zegt ook ze niet alle eisen van Ankara zullen inwilligen. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.
‘Turkije bevestigt aan de ene kant dat we hebben gedaan wat beloofden, maar ze willen ook dingen die we hun niet kunnen of willen geven’, aldus Kristersson.
Turkije, Finland en Zweden kwamen vorig jaar tot afspraken om tegemoet te komen aan Ankara’s bezwaren tegen de toetreding van de Scandinavische landen tot de NAVO. Finland en Zweden zochten na de Russische invasie in Oekraïne toenadering tot dat bondgenootschap, maar Turkije kan hun toetreding blokkeren en stelt aanvullende eisen.
Zo beschuldigt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de twee landen ervan onderdak te bieden aan ‘terroristen’, zoals Koerden en Gülenisten. Zweden kent een grote Koerdische diaspora, maar sinds de couppoging in 2016 in Turkije wonen er ook veel gevluchte sympathisanten van de Gülenbeweging. Turkije eist uitlevering van deze vluchtelingen.
Erdogan noemde eind vorig jaar bij hoge uitzondering de naam van iemand die uitgeleverd moet worden: Bülent Kenes, de oud-hoofdredacteur van Today’s Zaman. De Kanttekening interviewde Kenes in november. Het Zweedse hooggerechtshof heeft zijn uitlevering in december geblokkeerd.
Volgens de universitair hoofddocent Ahmet Erdi Öztürk stelt Erdogan deze eisen mede met het oog op de aankomende presidentsverkiezingen: ‘Uit verschillende opinieonderzoeken blijkt dat een deel van het Turkse electoraat dit soort politiek op prijs stelt en Erdogan hiervoor zal belonen’, vertelde hij vorig jaar in de Kanttekening. ‘Hij zal hierdoor zo’n 2 procent meer stemmen krijgen. Dit is bij een verkiezingsstrijd, die wellicht een nek-aan-nekrace zal worden, geen gering percentage.’