18 C
Amsterdam

Irakezen bestormen Zweedse ambassade vanwege koranverbranding

Lees meer

Honderden Irakezen bestormen sinds vannacht de Zweedse ambassade in Bagdad en stichten er brand. Dit in reactie op een geplande koranverbranding in Zweden, waar de politie toestemming voor heeft gegeven. Zo meldt de nieuwszender Reuters.

Volgens de Zweedse buitenlandminister Tobias Billstrom is het ambassadepersoneel veilig, maar hebben de Iraakse autoriteiten gefaald om de ambassade te beschermen in lijn met de Weense Conventie.

De bestorming werd aangezet door de sjiitische geestelijke Mugtada Sadr uit woede over de tweede koranverbranding in korte tijd. Sadr is een van de machtigste personen van Irak en heeft duizenden volgelingen, die hij vaak met opzwepende taal de straat opstuurt met soms dodelijke gevolgen.

De Zweedse regering overweegt een wetswijziging om de publieke koranverbrandingen te kunnen verbieden wanneer die bedreigend zijn voor Zweden. Vooralsnog is zo’n verbod in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

Binnen Oeigoerse kringen klinkt kritiek op de selectieve verontwaardiging van moslimleiders op koranverbrandingen in het Westen. ‘China verbrandt duizenden korans vanuit staatswege, en gooit ze zelfs in de WC. Hier zijn allemaal beelden van. Waarom horen we al die leiders daar niet over?’, aldus de Oeigoers-Turkse mensenrechtenactivist Kuzzat Altay op Twitter.

- Advertentie -