17.3 C
Amsterdam

Zweedse premier hekelt linkse politici die met PKK-vlag zwaaiden

Lees meer

De Zweedse premier Magdalena Andersson heeft een groep linkse parlementariërs, die demonstratief met Koerdische PKK-vlaggen zwaaiden op een partijbijeenkomst, veroordeeld.

‘De PKK is een terreurorganisatie, niet alleen in Zweden, maar ook in de EU. Poseren met zulke vlaggen is extreem ongepast’, aldus Andersson.

Met deze woorden lijkt ze tegemoet te komen aan de Turkse president Erdogan, die Zweden al langer ervan beschuldigt een ‘vrijplaats voor terroristen’ te zijn en maandenlang NAVO-toetreding van het Scandinavische land blokkeerde.

Hoewel Turkije vorige week een akkoord bereikte met Zweden en Finland over de voorwaarden voor hun NAVO-lidmaatschap, blijft de Koerdische kwestie dooretteren. Terwijl er een formeel akkoord ligt met Turkije, dreigde Erdogan dat het NAVO-lidmaatschap nog geen geklaarde klus is. Het Turkse parlement kan nog steeds dwarsliggen, waarschuwde hij.

De parlementariër Lorena Delgado Varas, die ook op de partijbijeenkomst aanwezig was, vindt het ‘hypocriet’ dat andere partijen Koerdische groepen wel steunden toen ze strijd leverden tegen IS en nu ‘terugkrabbelen’ en ‘aanpappen met de dictator Erdogan’.  ‘Allemaal voor het NAVO-lidmaatschap,’ aldus Varas.

Op sociale media zijn leden van de Linkse Partij te zien die poseren met vlaggen van de Turks-Koerdische PKK, de Syrisch-Koerdische YPG en de vrouwenbrigade YPJ. Deze groepen worden door Turkije allemaal als ‘terroristische organisaties’ beschouwd. In Westerse landen staat alleen de PKK op de terreurlijst.

- Advertentie -