18.9 C
Amsterdam

Zwolse azan-rel nadert climax: voor imam belastend materiaal opgedoken

Lees meer

De Zwolse imam Mohammed Cherief Goelab, met zijn moskee in opspraak vanwege geluidsoverlast, zegde eerder nog toe dat er helemaal geen luidsprekers zouden komen op de nieuwe moskee aan de Middenweg. Dat meldt de Stentor.

Begin maart besloot de moskee vier keer per dag luid de azan, de islamitische oproep tot gebed, te laten horen. Omwonenden uit de Zwolse wijk Aa-landen klaagden direct over geluidsoverlast.

Mohammed Cherief Goelab had daar aanvankelijk geen boodschap aan. Nederland is een multicultureel land, zei hij, en hij maakte gebruik van de wettelijke mogelijkheden die er zijn. Uiteindelijk deed de imam een stapje terug: hij besloot het geluid minder luid te laten klinken.

Toch klagen buurtbewoners nog steeds over geluidsoverlast. ‘Enkele bewoners hebben al aangegeven te gaan verhuizen’, zei een van hen maandag in een digitale raadsvergadering. ‘Een gezongen geloofsovertuiging is tot in de woningen te horen. Alsof die opgedrongen en opgelegd wordt.’

Burgemeester Peter Snijders (VVD) heeft toegezegd zich over de situatie te zullen buigen.

De Stentor heeft nu notulen van een wijkvergadering uit 2004 opgedoken. Imam Goelab zei toen dat op de nieuwe moskee geen luidsprekers zouden worden geplaatst, zo blijkt nu. Dit geeft buurtbewoners een sterke troef in handen.

- Advertentie -