19.3 C
Amsterdam

Zwolse burgemeester: beperking geluid moskee in strijd met grondrechten

Lees meer

Zwolse politici willen dat de – volgens buurtbewoners – luidruchtige moskee Masdjied-E-Awilya een toontje lager zingt. Maar dat is in strijd met de grondrechten, zegt burgemeester Peter Snijders. Hij vindt daarom dat de lokale politici maar bij de Tweede Kamer moeten aankloppen.

De Zwolse gemeenteraad moet een einde maken aan geluidsoverlast door een moskee, vindt een boze buurtbewoonster. Rechtsbijstandsverzekeraar ARAG heeft namens haar de gemeenteraad van Zwolle een brief gestuurd.

VVD, de grootste oppositiepartij in Zwolle, wil net als coalitiefracties ChristenUnie en CDA opheldering over de aanhoudende conflict tussen buurtbewoners en de moskee.

Maar volgens burgemeester Snijders mag de gemeente, als ze dat al zou willen, juridisch niet ingrijpen. Vorig jaar concludeerde de gemeente Zwolle na onderzoek dat de geluidsnormen niet overschreden werden. Daarom kan de gemeente niets doen aan de overlast die buurtbewoners ervaren. ‘We kunnen het niet opleggen, we raken aan grondrechten.’

Imam Mohammed Cherief Goelab houdt zich vast aan het feit dat de gebedsoproep voor moslims belangrijk is. Ook geeft hij aan dat hij het volume van de luidsprekers al omlaag heeft gedraaid.

- Advertentie -