14.4 C
Amsterdam

Zwollenaar wil einde geluidsoverlast moskee: ‘Islam wordt opgedrongen’

Lees meer

De Zwolse gemeenteraad moet een einde maken aan geluidsoverlast door een moskee, vindt een boze buurtbewoonster. ‘Het islamitisch geloof wordt constant aan haar opgedrongen.’

Het is de vrouw menens. Ze heeft rechtsbijstandsverzekeraar ARAG onder de arm genomen. ARAG heeft de gemeenteraad van Zwolle een brief gestuurd met de boodschap: maak een eind aan de overlast.

Ze wil dat de gemeente de gebedsomroepen van moskee Masdjied-E-Awliya reguleert en een einde maakt aan de geluidsoverlast die buurtbewoners ervaren.

Het geharrewar rond de gebedsoproep is al jaren aan de gang. ‘Sinds 5 maart 2021 vinden – in strijd met eerdere afspraken – vier keer per dag, zeven dagen per week versterkte gebedsoproepen plaats. Cliënte ervaart door de gebedsoproepen zeer ernstige overlast’, schrijft ARAG.

Al langer is er gedoe over de Masdjied-E-Awliya-moskee in Zwolle. In 2004 zei imam Mohammed Cherief Goelab dat er geen luidsprekers op de moskee komen zouden, maar die kwamen er wel. Veel buurtbewoners zijn boos.

Moskeeën mogen de oproep tot gebed laten horen, maar dit recht kan worden ingeperkt door de gemeente als de vrijheid van anderen in het geding is. De Zwolse moskee gebruikt luidsprekers, waardoor het gebed nog harder klinkt.

ARAG: ‘Cliënte meent dat (…) het islamitisch geloof constant aan haar wordt opgedrongen, hetgeen zij ervaart als een ongewenste en verregaande inmenging in haar privéleven.’

Volgens ARAG hebben honderden mensen in de buurt last van de islamitische oproep tot gebed, terwijl de moskee op vrijdag slechts twintig tot dertig bezoekers zou trekken.

Vorig jaar concludeerde de gemeente Zwolle na onderzoek dat de geluidsnormen niet overschreden werden.

- Advertentie -