16.2 C
Amsterdam

Geen huilende moeders meer

Emine Oncu
Emine Oncu
Kinderboekenschrijver en godsdienstdocent.

Lees meer

Laten we naar de wereld kijken door de ogen van moeders en een einde maken aan oorlog en geweld, schrijft Emine Oncü. Ze kwam in 2018 als politiek vluchteling vanuit Turkije naar Nederland.

Moederdag begon ooit in Amerika, waar een alleenstaande vrouw na het overlijden van haar eigen moeder alle moeders wilde eren. Het is natuurlijk een goed idee om moeders te gedenken of ze op een speciale dag een cadeau te geven. Maar zoals met alles, hadden we deze speciale dag niet moeten opofferen aan commerciële belangen. Een omhelzing of een liefdevolle blik zijn ook manieren om liefde uit te drukken.

En aan wie moeten kinderen zonder moeder cadeautjes geven? Wie koopt een cadeau voor de moeder die haar kinderen verloor door een bom?

Ik kijk al heel lang anders naar de wereld, ook als moeder. Ik heb een droom over deze speciale dag. In deze droom komen alle wereldleiders bij elkaar. Ze brainstormen over hoe ze alle moeders in de wereld gelukkig kunnen maken. Zij hebben toch ook moeders? Ooit waren ze kinderen.

Geen oorlogen en geheime agenda’s meer

In mijn droom vragen zij zich af waar ze mee bezig zijn. Wat is de reden voor de eindeloze gevechten? Waarom zitten we in een wapenwedloop? Wat hebben we opgeofferd voor onze belangen?

De tranen die tot nu toe zijn vergoten vormen oceanen. Wij scheiden moeders van hun baby’s. Wij vermoorden kinderen. Kunnen we niet vriendschappelijk en vreedzaam met elkaar leven? Laten we de moeders vandaag een cadeau geven en zeggen dat we hen niet meer aan het huilen maken. Laten we de moeders van wie de kinderen zijn gestorven opzoeken en hen om vergeving vragen. Laten we de kinderen vinden van wie we de moeders hebben gedood en hun tranen drogen. Laten we niet aan de ene kant vechten en aan de andere kant praten over menselijkheid, vrede en vrijheid. Laten we naar de wereld kijken door de ogen van onze moeders en een einde maken aan het geweld.

In mijn droom komt die dag. Alle tv-zenders van de wereld zenden een gezamenlijk programma uit, net op tijd voor moederdag. De president van elk land verschijnt op het scherm en zegt:

‘We maken een einde aan de pijn die we moeders aandoen. Dit is ons geschenk aan alle moeders van de wereld. Geen oorlogen en geheime agenda’s meer. Wij vragen om vergeving voor de pijn die wij u tot nu toe hebben aangedaan.’

Ik draag mijn droom op aan mijn moeder die ik al acht jaar niet heb geknuffeld.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -