8.8 C
Amsterdam

‘Vluchten is je hoop najagen’

Emine Oncu
Emine Oncu
Kinderboekenschrijver en godsdienstdocent.

Lees meer

Vluchten doe je niet zo maar. Emine Oncü kwam in 2018 als politiek vluchteling vanuit Turkije naar Nederland. ‘Zelfs als je hart klopt voor dat nieuwe land, zul je altijd als buitenlander worden gezien.’

Wat betekent het om een vluchteling te zijn? Het is een onderwerp dat over de hele wereld wordt besproken. Vaak gaat het dan om politieke, economische en sociale problemen. Ik wil een ander raam openen.

Vluchteling zijn…
Dit betekent het niet kunnen ademen in eigen land. Je voelt dat je er niet kunt leven. Aan behoeften en verwachtingen wordt niet voldaan.

Vluchteling zijn…
Is onhoorbaar zijn als je spreekt. Als je huilt, word je genegeerd. Het is niet kunnen dromen in je eigen land.

Vluchteling zijn…
Is soms gewoon niet in staat zijn om je maag te vullen. Soms betekent het dat je midden in een vuurgevecht zit. Soms gaat het over het slachtoffer zijn van een politieke oorlog waar nog nooit iemand van heeft gehoord.

Vluchteling zijn…
Is een moeilijke beslissing. Het is een onbekend pad betreden. Soms is die weg erg gevaarlijk. Je leven kan eindigen. Het blijft een moeilijke beslissing om te nemen.

Vluchteling zijn…
Is je hoop najagen. Het is willen dromen. Het is willen leven. Het is een kleine wereld voor jezelf willen bouwen, zonder angst, zonder zorgen voor de toekomst.

Vluchteling zijn…
Soms kom je gewoon niet op de plek waar je heen wilt. De wereld waarvan je droomt, wordt niet bereikt. Sommigen verdrinken. Sommigen verdwalen op de route. Sommigen worden vermoord. Deze vluchtelingen worden cijfers in het nieuws zonder zelfs maar hun namen te noemen.

Soms word je gezien als immoreel, soms als onwetend, ongemanierd, ongeschoold en soms zelfs als crimineel

Vluchteling zijn…
Betekent soms dat je je emoties niet volledig kunt uiten. Het betekent dat je wordt blootgesteld aan de kilheid in de blik van een ambtenaar die zegt: ‘Dit is toch jouw keuze.’

Vluchteling zijn…
Gaat er altijd om dat je een vreemdeling bent in het land waar je naartoe gaat. Het betekent dat je eraan herinnerd wordt dat je een buitenlander bent, zelfs als je kinderen er geboren zijn. Zelfs als je hart klopt voor dat land, zul je altijd als buitenlander worden gezien.

Vluchteling zijn….
Is een doelwit zijn van vooroordelen. Soms word je gezien als immoreel, soms als onwetend, ongemanierd, ongeschoold en soms zelfs als crimineel.

We kunnen hier nog veel meer aan toevoegen door alle vluchtelingen naar hun ervaringen te vragen. Maar ik wil graag een andere kijk bieden. Wat kunnen vluchtelingen doen? En wat kunnen de mensen uit het ontvangende land doen?

Vluchtelingen moeten harder hun best doen om hun leven op te bouwen. Ze zouden het land dat hen heeft geaccepteerd dankbaar moeten zijn. Ze zouden bijvoorbeeld meer hun best moeten doen om de taal en cultuur te leren kennen van het land waar ze nu wonen. ‘Wat moet ik doen om in te burgeren?’ Je moet deze vraag altijd aan jezelf stellen. Bij het opbouwen van een toekomst, moet het je doel zijn om een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

Je mag niemand tot last zijn. Wees een eerlijk persoon die de wetten respecteert. Je moet je houden aan de regels van het land waar je woont. En bijdragen aan de toekomst van het land. Men kan de boeken van het land lezen en de ideeën en gedachten respecteren. Sta altijd open ​​om jezelf te verbeteren. En wees altijd positief, blijf positief.

We moeten leren dit leven samen te leven

En hoe moeten de mensen in het ontvangende land, waar de vluchtelingen binnenkomen, reageren?

Zij moeten afstand nemen van hun vooroordelen. Er zijn goede en slechte mensen. In elk land. Een land kan niet alleen maar goed zijn. En ook niet alleen slecht. Daarom moeten ze objectief kijken naar de mensen die na een moeilijke beslissing naar ons land komen. Iedereen moet als individu beoordeeld worden. Als een persoon die uit land A komt en asiel aanvraagt ​​iets onaangenaams heeft gedaan, mag men niet het hele land A veroordelen.

Een open kijk kan het integratieproces van de mensen met een migratieachtergrond bevorderen. In feite is dit een heel moeilijk proces voor de mensen in de landen die vluchtelingen ontvangen. ​​Waarom? Omdat de vluchtelingen uit veel verschillende landen en culturen komen. Vluchtelingen moeten integreren in één cultuur, maar de inwoners van het ontvangende land moeten samenleven met mensen uit veel verschillende culturen.

Natuurlijk kunnen ze niet alle culturen leren kennen of volledig begrijpen. Maar ze kunnen respectvol en accepterend zijn. Dat lijkt me de enige oplossing. Asielzoekers kunnen kleur toevoegen aan gesprekken en culturen laten ervaren. Dankzij vluchtelingen kunnen we kennismaken met verhalen, eten, kleding, dansen, liedjes, en vele andere zaken zonder naar het buitenland te gaan. Zo ontstaan ​​vriendschappen en wie weet kunnen we samen op vakantie gaan naar zijn/haar land van herkomst. Klinkt dat niet leuk?

Het leven is kort. Het is niet nodig om ruzie te maken. Het is niet nodig om haat te voelen. De wereld is eigenlijk niet zo groot als hij lijkt. We zijn allemaal mensen en er is een wereld geschapen waarin we samen kunnen leven.

Laten we onze wereld, die om verschillende redenen in puin ligt, niet compliceren met problemen die we kunnen oplossen, toch? We moeten leren dit leven samen te leven. 

We kunnen ons een wereld voorstellen waarin elk land welvarend is, oorlogen verleden tijd zijn en de rivaliteit tussen landen er niet meer toe doet.

Dit is een mooie toekomstdroom. Maar tot die tijd kunnen we zelf kleine stapjes zetten. 

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -