10.2 C
Amsterdam

Mag je je partner kussen tijdens de ramadan?

Lees meer

Je mag je partner kussen tijdens de ramadan, als je maar niet zo ver gaat dat het tot een orgasme komt.
 
Ramadan is inmiddels een bekend fenomeen in Nederland. Uit een peiling van het marktonderzoeksbureau Motivaction blijkt dat slechts 2 procent van de Nederlanders nog nooit heeft gehoord van de ramadan. De algemene kennis over de islamitische vastenmaand is zelfs zo groot dat 89 procent van de Nederlanders weet dat zwangere vrouwen niet hoeven te vasten. Toch is er nog veel onduidelijkheid onder moslims zelf omtrent de ramadan. Moefti’s (door de overheid benoemde geleerden in de islamitische wetgeving) over heel de wereld worden in deze maand traditioneel overstelpt met vragen over de precieze regels. De Kanttekening beantwoordt enkele veelgestelde vragen op basis van informatie die verschaft is door islamitische geleerden.
Mag je je tanden poetsen?
 
Hoewel deze kwestie simpel lijkt, is de vraag of je wel mag tandenpoetsen tijdens de ramadan één van de meest gestelde vragen. Je stopt namelijk iets in je mond, je proeft de tandpasta en je zou weleens een druppel water kunnen inslikken bij het spoelen. Toch is tandenpoetsen toegestaan. Je tanden schoonhouden is alleen maar prijzenswaardig, dus dat moet je ook tijdens de ramadan blijven doen. Ook de profeet Mohammed gebruikte zijn siwak, een klein stokje waarmee de tanden worden schoongemaakt, meer dan eens terwijl hij vastte. Je moet er alleen voor zorgen dat je de tandpasta niet inslikt, maar dat is evident.

 
Mag je de pil gebruiken om je menstruatie uit te stellen zodat je je vasten niet hoeft te onderbreken?

Een vrouw die ongesteld wordt tijdens de ramadan, vast niet mee. Ze wordt van haar plicht ontheven gedurende haar menstruatieperiode. Fijn voor veel vrouwen dat ze tijdens deze periode mogen eten, maar het nadeel is wel dat ze de dagen waarop ze niet gevast hebben, later moeten inhalen. Dat is één van de redenen dat sommige vrouwen ervoor kiezen om hun menstruatie tijdens de ramadan uit te stellen. En dat mag. De intentie is goed, je wilt namelijk de gehele vastenmaand meedoen. En als er geen gezondheidsrisico’s bij komen kijken, is er dus niets op tegen. Een enkele geleerde is er op tegen, omdat de natuurlijke orde verstoord zou worden.
 
Mag je parfum, lippenbalsem of make-up ophebben?

Hoewel het traditie is om wat soberder gekleed te gaan tijdens de ramadan, is er in de regel niets op tegen om parfum of make-up op te hebben als je vast. Dat je iets op je huid aanbrengt, zelfs als het mogelijk wordt opgenomen in het bloed, is niet genoeg om het vasten te verbreken. Daarvoor moet je moedwillig voedsel of drank tot je nemen. Dus cosmetische producten zoals parfum en make-up mag je gewoon blijven gebruiken tijdens de ramadan.

Mag je je partner kussen en omhelzen?

Vasten betekent ook seksuele geheelonthouding tussen zonsopgang en zonsondergang. Maar valt een simpele kus of omhelzing tussen een man en zijn vrouw daar ook onder? Nee. Je mag je partner kussen, als je maar niet zo ver gaat dat het tot een orgasme komt. Want dat verbreekt wel het vasten. Deze vraag werd al gesteld toen de profeet Mohammed nog leefde en hij antwoordde dat hij inderdaad zijn vrouw zo nu en dan kuste tijdens ramadan.

Is het vasten nog geldig na braken?

Dat je tijdens het vasten niets tot je mag nemen, is duidelijk. Maar wat als het tegenovergestelde gebeurt en er iets uit je maag in je mond terecht komt? Het antwoord is: ja, ook dan kan je vasten nog geldig zijn, op voorwaarde dat het per ongeluk is gegaan. Het is hetzelfde principe als met gedachteloos iets in je mond stoppen en pas achteraf beseffen dat je iets hebt gegeten. Ook dan blijft het vasten geldig. Gaat het braken echter opzettelijk, dan is het vasten die dag verbroken en moet het een andere dag ingehaald worden.

Mag je neus- of oordruppels of een puffer gebruiken?

Als je ziek bent en je hebt medicijnen voorgeschreven gekregen die per sé overdag ingenomen moeten worden, dan ben je niet langer verplicht om te vasten. Een uitzondering is de puffer, de inhalator die mensen met astma gebruiken. Het gebruik van de puffer maakt het vasten niet ongeldig, omdat het spul in je longen terecht komt, niet in je maag. Er zijn ook medicijnen die niet door een arts worden voorgeschreven, zoals neusdruppels tegen verkoudheid. Het gebruik daarvan is weliswaar toegestaan, maar er bestaat een risico dat de druppels terechtkomen in de maag.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de Kanttekening op 17 juni 2017.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -