Deze ramadan stelt de Kanttekening elke dag een vraag aan een Nederlandse moslim. Hoe beleven zij de vastenmaand in coronatijd? Vandaag op ramadan-dag 14: Kamal el Addouti. Hij is jurist bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, kickbokstrainer bij Slimani Gym in Zeist en vader van vier kinderen.
Hoe houdt u uw lijf fit deze maand?
‘Voor mij is sporten heel belangrijk. Ik ben daar vrij gedisciplineerd in. Vooral de laatste vijftien jaar. Tijdens mijn jeugd heb ik veel gevoetbald in competitieverband, en ik heb aan basketbal gedaan. Toen ik trouwde – vrij jong, op mijn 24e – ben ik gestopt. Ik was minder gefocust op sport en meer bezig met mijn carrière. Ik ben nu 44 jaar, het sporten heb ik weer opgepakt rond mijn 29e. Vlak voordat ik mijn eerste kind kreeg werd ik mij meer bewust van mijn gezondheid. Ik rookte toen, maar een paar maanden na de zwangerschap van mijn vrouw ben ik gestopt. Ook was ik een zoetekauw. Ik was bang dat als ik daarmee door zou gaan, dat – net als roken – niet best zou zijn. De volgende stap was sporten. Ik ben gaan fitnessen op de sportschool om te werken aan mijn conditie en kracht. Daarna taekwondo, kickboksen en Braziliaanse jiujitsu. De laatste twee sporten doe ik nog steeds. Sindsdien train ik heel fanatiek, zo’n vier keer per week, en ik geef ook les.
‘Ik train nu nog steeds veel, maar wel aangepast aan de regels die er zijn natuurlijk. Normaal zou ik in de ochtend een training pakken. Die ochtendtraining laat ik voor wat het is, want dat gaat tijdens de ramadan niet werken. Als je veel gaat trainen verlies je veel vocht, dan heb je de rest van de dag zo’n dorst. Dat is gewoon niet gezond. Je kan qua intensiviteit wel goed trainen in de ochtend, tenzij je een tijdje bezig bent met vasten en je energie wat minder is. Maar het is meer vanwege de dorst dat ik dat niet doe: je lichaam vraagt ernaar, dus ik doe dat mijn lichaam niet aan. Maar ‘s avonds trainen, zodat ik na de training naar huis kan rijden en misschien nog een half uur of een uurtje heb tot de iftar, dat vind ik perfect werken. Ik heb natuurlijk dat half uurtje of uurtje wel dorst, maar dat is nog wel te overzien. De intensiteit van de training pas je wel aan. Je hebt de hele dag geen eten op, dus ook wat minder energie. Aan de andere kant is je buik leeg en dat heeft ook wel weer een voordeel: je voelt je wat lichter. Maar ik merk wel dat als ik er vol voor wil gaan – en misschien heeft dat wel te maken met mijn leeftijd – dat ik sneller leeg ben.
‘Mijn advies: blijf gewoon bewegen, het maakt niet zoveel uit wat voor sport je doet’
‘Veel mensen staken het sporten tijdens de ramadan. Daar zijn meerdere redenen voor. Ik zie zelf binnen de gym dat mensen afhaken omdat ze het of te zwaar vinden, of dat ze zich meer willen focussen op het geloof deze maand en geen afleiding daarin willen. Wat je ook vaak ziet is dat mensen die een tijdje niet mee hebben gedaan sneller blessures krijgen als ze weer beginnen. Omdat ze denken: ‘Ik ga verder waar ik gebleven was’, terwijl het lichaam helemaal weer moet opstarten.
‘Mijn advies: blijf gewoon bewegen, het maakt niet zoveel uit wat voor sport je doet. Het moet immers iets zijn wat je leuk vindt. Je moet niet met tegenzin iets gaan doen, want dat houd je toch niet vol. Blijf bewegen en doe het in de avond, mits je overdag heel zwaar werk hebt: dan heb je genoeg beweging. En pas je intensiteit aan. Zorg dat je hartslag niet helemaal in je keel zit, maar doe wat rustiger dan wat je gewend bent. En het allerbelangrijkste: drink voldoende. Als je beweegt is dat echt een voorwaarde, doe je dat niet dan ga je dat echt wel de volgende dag merken. Je ontkomt er natuurlijk niet aan, want je hebt sowieso dorst na het sporten, maar plan het in voor jezelf. Doe dat heel bewust, dat je weet dat je genoeg vocht binnen hebt gekregen. En verspreid het drinken over de avond en deel van de nacht.
‘Er gebeurt wel iets met je lichaam tijdens het sporten gedurende de ramadan, dat voel je ook. Maar sporten zorgt er ook wel voor dat je wakker bent. Het geeft je ook weer energie. Vooral aan mensen met een kantoorbaan, die niet zo heel veel hoeven te bewegen, zou ik zeggen: ga vooral wel sporten, maar let wel op de intensiteit. In mijn ogen heeft het sporten alleen maar voordelen. Qua energie en voor je conditie, maar ook mentaal. Toen we bij de Gym buiten gingen sporten waren mensen erg blij. Eindelijk konden ze weer iets doen. Je ziet dat het mentaal echt nodig is. Het is funest als je niks doet, dat kan niet goed zijn op de lange termijn.’
Nu u hier toch bent...
Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.
Vertel mij meer!