Deze ramadan stelt de Kanttekening elke dag een vraag aan een Nederlandse moslim. Hoe beleven zij de vastenmaand in coronatijd? Op ramadan-dag 8: Boutaïna Azzabi. Zij is senior digitale producent, voorheen bij al Jazeera en tegenwoordig als zelfstandige. De Marokkaans-Nederlandse Azzabi woont momenteel met haar gezin in Qatar.
Welke podcasts en andere digitale lezingen luistert u deze maand?
‘Een hele goede vraag, maar ik denk dat ik net als voorgaande jaren naar de Nederlandse kennisorganisatie Al Yaqeen ga luisteren. Ook luister ik vaak naar het audioplatform Muslim Central van de Zimbabwaanse prediker Mufti Menk. Al Yaqeen luister ik vaak trouwens via YouTube. Ze hebben daar veel series en video’s. Vaak zijn het korte filmpjes. Elk jaar hebben ze een langere ramadanserie, die speel ik vaak op de achtergrond.
‘Uit het beluisteren van deze twee kanalen haal ik zó veel. Elk jaar hebben ze een ander topic. Vorig jaar heb ik veel geleerd over de engelen. Bijvoorbeeld bij het verrichten van een du’a (smeekbede) voor een ander, namelijk dat de engelen de du’a ook op jou toepassen. Ik maak tijdens het beluisteren altijd notities. Voor mij is dat de enige manier dat ik er ook echt iets van opsteek. Als ik iets luister terwijl ik bezig ben met koken of iets anders, dan speel ik het altijd op een later moment nog eens af om aantekeningen te maken. Er wordt altijd wel iets belangrijks gezegd, dus ik leer daar graag van. Ik sta erom bekend een podcast vaker dan één keer te luisteren: de eerste keer om te horen wat er globaal gezegd wordt, de tweede keer om mij te verdiepen in wat er exact is gezegd.
‘Het is aan ons om online alles op te zoeken en meer kennis over onze deen te vergaren. Er is geen excuus meer’
‘Al Yaqeen had niet lang geleden een uitzending over het opvoeden van je kinderen op een profetische manier. Dat was erg mooi en interessant. Er werd onder meer verteld hoe belangrijk het is om je kind liefde te tonen. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren, maar nu ging het over de manier waarop de profeten het hebben gedaan, hoe zij met hun kinderen in gesprek gingen. En dat het oké is om ‘sorry’ te zeggen tegen je kind als je fout zit. Dat is mij echt bijgebleven en heb ik ook gedeeld met andere vriendinnen met kinderen. Het is vooral nu zo belangrijk. Moslimouders uit het Westen nemen veel dingen over van de Westerse manier van leven, en slechts een aantal dingen van onze deen – ons geloof. Terwijl het zo belangrijk is om ons meer te verdiepen in de profeet – vrede zij met hem – en andere profeten, over hoe zij met hun geliefden omgingen. Of dat kinderen een amana – verantwoordelijkheid – zijn van God. Wij zijn dan weliswaar hun verzorgers, maar zij behoren tot Allah. Des te belangrijker is daarom dat alles wat we voor hen doen uit liefde gebeurt. Als ouders hebben we een enorme verantwoordelijkheid.
‘Tijdens de Ramadan luister ik naar de podcasts als ik in de keuken sta. Dat is in de avond, nadat ik mijn tarawieh-gebed heb verricht. Op dat moment wil ik altijd wel weer een leermoment, en luister ik weer. Soms hebben we aan tafel ook Al Yaqeen aan staan, terwijl we ons vasten aan het verbreken zijn. We hebben dan al onze gesprekken gehad over hoe onze dag was en gaan we ook echt tijdens het eten luisteren naar wat er gezegd wordt in de podcast.
‘Dus er zijn eigenlijk drie momenten dat ik podcasts luister: tijdens het koken, daarna bespreek ik het met mijn man en in de avond luister ik weer om aantekeningen te maken. We leven in een wereld die zo digitaal is, je kunt online echt allés vinden. Het is aan ons om alles op te zoeken en meer kennis over onze deen te vergaren. Er is geen excuus meer. Door zo bewust met mijn deen bezig te zijn, ga ik ook echt bewust naar informatie op zoek.’
Nu u hier toch bent...
Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.
Vertel mij meer!