Deze ramadan stelt de Kanttekening elke dag een vraag aan een Nederlandse moslim. Hoe beleven zij de vastenmaand in coronatijd? Op ramadan-dag 2: acteur en programmamaker Mimoun Ouled Radi. Hij woont zijn hele leven al in Amsterdam.
Dit is alweer de tweede ramadan in coronatijd. Wat heeft u geleerd van de vorige ramadan? En hoe verwacht u dat het dit jaar gaat?
‘Wat ik voornamelijk heb geleerd is wat vrijheid eigenlijk betekent. Vrijheid was voor ons zo vanzelfsprekend. Pas nu het er niet meer is – en dan heb ik het over bewegingsvrijheid – weet je pas hoe belangrijk het eigenlijk was. Vrijheid als thuiskomen hoe laat je wilt, dat is een vrijheid die eigenlijk vanzelfsprekend is. Maar nu word je door de regering beperkt in je vrijheid en moet je op een tijdstip thuis zijn dat de overheid heeft bepaald.
‘Vorig jaar mochten we niet naar de moskee, nu mogen maar een beperkt aantal mensen in de moskee zijn. En ja, ik ben gelovig, ik ben 100 procent overtuigd moslim en ga graag naar de moskee, ook tijdens de ramadan. Vorig jaar ben ik geen enkele keer geweest, omdat de moskeeën gesloten waren. Dit jaar wil ik wel gaan, maar ik weet niet of het verstandig is.
‘Vorig jaar ging ik, zoals altijd, na de iftar naar buiten. Dit jaar doe ik dat niet’
‘Er zijn veel mensen die zich niet houden aan de coronamaatregelen. Begrijp me niet verkeerd, ik haat regels, maar ik houd me er wel aan. Niet voor mij maar voor andere mensen. Ik zou niet willen dat iemand ziek wordt doordat ik mij niet aan de regels houd. Maar ik zit nog heel hard na te denken of ik wel of niet naar de moskee zal gaan. Ook in de supermarkt houd ik mij trouwens aan de coronaregels en laat ik mensen niet te dichtbij komen.
‘Als ik me niet vergis, was er tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de laatste keer een avondklok. Maar het is niet zo dat het voor moslims extra zwaar gaat worden. Iedereen heeft er last van. We hebben ons aan de avondklok te houden, ongeacht je religie. Ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat er geen ‘islamgerelateerde problemen’ tijdens de ramadan komen.
‘Vorig jaar ging ik, zoals altijd, na de iftar naar buiten. Dit jaar doe ik dat niet. Ik ben een vreedzame burger en de avondklok geldt voor heel Nederland. Als het alleen voor mij gold zou ik het onrecht vinden, maar de avondklok geldt voor iedereen en daar moeten we ons aan houden. Ik wil ook niet dat ze voor moslims uitzonderingen gaan maken, want we zijn normale staatsburgers die toevallig de islam aanhangen.
‘Het samenzijn tijdens de ramadan is wel leuk, jammer dat dat niet meer kan. Wat je wel kan doen, en dat ga ik misschien in het weekend doen, is bij vrienden afspreken vlak voor de avondklok en daar blijven tot half vijf in de ochtend. Natuurlijk zou ik ook wel meer vrij willen zijn en komen en gaan wanneer ik wil, maar ik houd me vast aan mijn geloof. En mijn geloof zegt: ‘Houd je aan de regels van het land waar je in leeft.’ Daar houd ik mij aan, net zoals aan de regel van vijf keer per dag bidden.’
Nu u hier toch bent...
Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.
Vertel mij meer!