15.7 C
Amsterdam

Ramadan: 30 dagen, 30 vragen | Wat leest Abdelkader Benali deze maand?

Hoda Hamdaoui
Hoda Hamdaoui
Journalist. (Fotograaf: Vera Cornel.)

Lees meer

Deze ramadan stelt de Kanttekening elke dag een vraag aan een Nederlandse moslim. Hoe beleven zij de vastenmaand in coronatijd? Vandaag, op ramadan-dag 12, schrijver Abdelkader Benali. Vlak voor het ingaan van de ramadan vroegen wij hem:

Welke boeken leest u deze maand?

‘Dat weet ik eigenlijk niet zo goed. Het hangt er echt vanaf wat er op dat moment mijn aandacht heeft. Er liggen altijd wel een paar mooie romans op mij te wachten. Misschien een sportboek – de Tour de France komt eraan, de Olympische Spelen. Ik ben ook erg benieuwd naar mooie fotografieboeken. Er zit hier in Amsterdam een mooie fotoboekenwinkel waar ik altijd naar toe ga om inspiratie op te doen. Dus dat is het eigenlijk. Ik lees het heel jaar door, ook tijdens de ramadan.’

‘Ik lees het hele jaar door, ook tijdens de ramadan’

Deze ramadan zijn er drie boeken die de aandacht van Benali trekken. De eerste is de De vooravond van Rashid Novaire, een poëtische roman over mensen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog voor onmogelijke keuzes gesteld werden. Het boek is ten dele gebaseerd op de familiegeschiedenis van de auteur.

Ook De gast uit het Rifgebergte van Khalid Mourigh wacht op Benali. Dat is een verhaal over de eerste Marokkaanse gastarbeiders, die in de jaren vijftig naar Europa trokken. Mourigh vermengt het frivole van de Marokkaanse vertelcultuur met de geschiedenis van de komst van de eerste Marokkaanse gastarbeiders. Hij plaatst zo zijn eigen familieverhaal in een breder historisch en politiek perspectief.

Het derde boek is Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal van Mira Feticu, een Roemeens-Nederlandse schrijfster. In haar boek schrijft ze over het grootste avontuur van haar leven: de Nederlandse taal. Vijftien jaar geleden sprak ze de taal nog niet, maar nu heeft ze die, dankzij een dagelijkse strijd, eigen gemaakt. En met de taal ook de cultuur. Wie het Nederlands met de paplepel ingegoten heeft gekregen, is zich niet bewust van wat het vergt om die taal te veroveren. Hoe dat gevecht je leven verandert.

Benali: ‘Voor mij is elk boek spiritueel, is elke lezing spiritueel. Als ik het blad omsla is dat een spiritueel moment, als ik in stilte verzonken ben – ongeacht het boek.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -